Menu Stäng

NYHETER

Vill bygga 137 bostäder i centrum 
Vill bygga 137 bostäder i centrum 

Lilium Fastigheter AB vill köpa två tomter i centrala Boden och bygga nya hyresrätter. 
Den 16 maj ska kommunstyrelsen avgöra om det blir en försäljning eller inte. 

Fastighetsbolaget Lilium AB är ett familjeägt bolag med rötterna i Norrbotten, men huvudkontor i Sundsvall. Företaget finns redan etablerade i Boden och äger en industrifastighet på Torpgärdans västra industriområde, men nu vill Lilium expandera och bygga nytt. 

– Vi har med stor glädje följt den positiva utvecklingen som sker i Boden och norra Sverige. Det finns redan nu en stor efterfrågan på bostäder där och den kommer nog bara att öka. Det här är intressanta fastigheter som ligger nära centrum och där vi kan erbjuda en bra lösning med en snabb byggtakt, säger Peter Gotthardsson, styrelseordförande för Lilium Fastigheter.  

Så kan utsikten se ut från balkongen i en av hyresrätterna som Lilium Fastigheter AB planerar att bygga på Lundagårdsområdet. Illustration av Nordmar&Nordmark arkitekter AB

På tomten fastighet Biet 3, Lundagårdsområdet, planerar Lilium att bygga 57 lägenheter fördelade på ett flertal byggnader i tre och fyra våningar. 

Den andra tomten ligger på Prästholmen, bredvid Prästholmskolan, fastighet Ägir 1. Där projekterar fastighetsbolaget för fem punkthus med fyra våningar. Totalt 80 lägenheter. 

Husen planeras att byggas i korsningen Prinsgatan och Rörviksgatan på Prästholmen.
Illustration av Nordmar&Nordmark arkitekter AB

Boendeformen blir hyresrätter och storleken på lägenheterna som byggs är framförallt anpassade för en till tre personer – enrummare, tvårummare, trerummare och fyrarummare.

Inflyttning 2023

Den gröna samhällsomställningen gör att Bodens kommun står i blickfånget med intressenter runt om i världen. Både företag och arbetskraft söker sig till hit.  

Prognosen är att kommunen kommer växa med 3 000 invånare inom tre år och för att det ska vara möjligt behöver det byggas bostäder. Snabbt. 

– Vi behöver 900 lägenheter till 2024 för att möta efterfrågan som finns just nu. Lilium är en jätteviktig aktör om vi ska klara den målsättning. Vi behöver företag som vill satsa i Boden och som har möjlighet att skapa bostäder inom en förhållandevis kort tidsrymd, säger Lars Andersson, plan- och exploateringschef vid Bodens Kommun.  

En förutsättning för att Lilium ska få köpa marken av Bodens kommun är att bygget startar under 2022, vilket företaget har accepterat. Planen är att påbörja arbetet så snart de får tillgång till marken och eftersom de använder förproducerade byggnadsdelar räknar dem med att den första hyresgästen kommer kunna flytta in under hösten 2023. 

Enligt köpekontraktet har Bodens kommun och Lilium kommit överens om att sälja fastigheten Biet 3 för 4,9 miljoner kronor och fastigheten Ägir 1 för 8 775 000 kronor.  

Ärendet kommer att presenteras för kommunstyrelsen den 16 maj som då ska rösta om försäljningen blir av eller inte. 

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

NYHETSBREV

Vill du hänga med? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

RELATERADE NYHETER

Prova-på-mässa för framtidens jobb

29-30 september hålls utbildnings- och rekryteringsmässan Future Norrbotten på Bodens Energi Arena. Här får ungdomar, arbetssökande, yrkesväxlare, utbildare och arbetsgivare

KATEGORIER

NYHETSBREV

Vi håller just nu på att byta system för nyhetsbrev. Inom kort kommer du ha möjligheten att registrera dig. Välkommen åter!