Menu Stäng

NYHETER

Målet: Världens mest hållbara high end-destination
Målet: Världens mest hållbara high end-destination

I kändistäta Harads var hållbarheten självklar redan för många år sedan. Hotellrum i träden, spa på älven, all inclusive i skogen och naturturism i samklang med djur och natur är en del av vardagen. Det är även den sociala hållbarheten där bygdens växande besöksnäring spiller av på en mängd olika branscher i ett starkt näringsliv. 

Med de två flaggskeppen Treehotel och Arctic Bath, den växande alpina anläggningen Storklinten och flera andra mindre turistföretag, är destinationen Harads en internationellt känd plats och inreseanledning till länet och landet. Det stora internationella genombrottet kom 2010 med Treehotels första av idag sju rum som lockar celebriteter från hela världen. En av grundpelarna i Treehotels koncept är just hållbarhet, inom allt från en egendesignad vattenlösning på rummen till materialval, skapa arbetstillfällen och att gynna det lokala näringslivet. 

2019 öppnade nästa anläggning i lyxsegmentet, Arctic Bath, ett flytande SPA-hotell på Lule älv, med både landbaserade rum och rum ute på vattnet. Även här är miljötänket en självklarhet på många plan. Lösningarna har exempelvis involverat det lokala företaget BOMEK som bland mycket annat har specialtillverkat Arctic Baths pelletsdrivna bastuaggregat och fundamenten till flera av Treehotels trädrum. 

Lokala råvaror och elskotrar

På båda hotellen serveras lokala råvaror från den lokala matproducenten Svantes Vilt & Bär, vars verksamhet har jobbat klimatsmart långt innan begreppet klimatsmart ens fanns. Delikatesser från deras sortiment lagas också över elden hos aktivitetsföretaget Hide & see i Svartlå. Där erbjuds viltskådning från ett bekvämt björngömsle som drivs av solceller och på isfisket används miljövänlig eldriven isborr. Hos Pure Lapland utanför Harads erbjuds allinclusive och tystnad under stjärnorna på en helt privat anläggning. Aktivitetsföretaget Arctic Adventure har bidragit med inflyttning och lokalt engagemang. På macken i Harads kan du ladda din elbil, i skidanläggningen Storklinten investeras det i elskotrar och i stort sett hela Harads värms upp av det lokala närvärmeverket. För att bara nämna några exempel på det självklara hållbara i bygden.

Världens mest hållbara 

Det gröna tänket kompletterades nyligen med det tvååriga projektet ”Världens mest hållbara high end-destination”. Ett tiotal företag med koppling till besöksnäringen i Harads deltog och har bland annat arbetat med platsinnovation, form, funktion, smakupplevelser, involverat lokalbefolkningen i värdskap och bjudit in närområdet till en besöksnäringsdag. Alla deltagande företag erbjöds möjligheten att certifiera sig inom Nature’s Best som är Naturturismföretagens kvalitetsmärke med internationell standard. Projektet ägdes av Bodens kommun och finansierades av Jordbruksverket och Europeiska jordbruksfonden. 

Charlotta Lennartsdotter Café barnens å Mikael Suorra Hide amp see Birgitta Jonsonn Lindvall Treehotel Kent Lindvall Treehotel och Malin Nilsson Storklinten har alla varit involverade i projektet 8221Världens mest hållbara high end destination8221 Foto Mats EngforsFotographic

– Hållbarhet för oss är så mycket mer än laddstolpar och elbilar även om det också är viktigt och har vuxit fram under projektet. Den stora vinsten är den sociala hållbarheten, att komma samman, få med bygden och jobba med gemensamma värderingar långsiktigt, sammanfattar Britta Jonsson-Lindvall, projektledare och även en av grundarna och delägarna av Treehotel.  

Ur projektet har flera nya idéer och samarbeten vuxit fram för fortsatta satsningar med målet att bli världens mest hållbara high end-destination. 

Anna Bergström

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

NYHETSBREV

Vill du hänga med? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

RELATERADE NYHETER

Prova-på-mässa för framtidens jobb

29-30 september hålls utbildnings- och rekryteringsmässan Future Norrbotten på Bodens Energi Arena. Här får ungdomar, arbetssökande, yrkesväxlare, utbildare och arbetsgivare

KATEGORIER

NYHETSBREV

Vi håller just nu på att byta system för nyhetsbrev. Inom kort kommer du ha möjligheten att registrera dig. Välkommen åter!