Menu Stäng

NYHETER

Campbell: Omställningsfrågan är akut och viktig för hela världen
Campbell: Omställningsfrågan är akut och viktig för hela världen

Susanna Campbell, ledamot i H2 Green Steels styrelse, hade nyligen möjlighet att besöka Boden för första gången. I styrelsearbetet har hon med sig erfarenheter från Northvolts etablering i Skellefteå. 

Under besöket i Boden hann Susanna Campbell med att möta representanter från Bodens kommun, besöka H2 Green Steels kontor på Boden Business park samt etableringsplatsen på Boden Industrial Park i Svartbyn.  

– Jag har aldrig varit i Boden förut. En sak är att se saker och planer på papper, och en annan sak är att faktiskt träffa människorna som gör arbetet och se platsen där det här ska hända. Så det har varit en jättenyttig dag, allra mest kanske att träffa människorna. Både den del av teamet som finns här och också kommunen eftersom det handlar väldigt mycket om ett lagarbete för att få till det här stora projektet.

Cecilia Kvibacke, Bodens kommun, och Ida-Linn Näzelius, H2GS, visar styrelseledamoten Susanna Campbell siten där stålverket ska byggas.

Susanna Campbell har en framgångsrik karriär inom finansbranschen bakom sig, främst 13 år i investmentbolaget Ratos varav fyra år som vd. Nu har hon flera styrelseuppdrag – utöver H2 Green Steel är hon även ledamot i Northvolts styrelse sedan fem år tillbaka, och har där varit med om en liknande resa som Boden nu ställs inför.

– Det känner jag att jag har otroligt stor nytta av. Både personligen när jag ska försöka navigera de här frågorna som H2GS ställs inför, men sen har ju kommunerna emellan har nytta av varann, bolagen emellan – det är på så himla många nivåer. Jag tror att det finns en hel del fallgropar som man förhoppningsvis kan undvika genom att ha en tät dialog med Skellefteå. Sen är vi ju på Northvolt inte klara på något sätt, men vi är några år fram i resan och det finns otroligt många paralleller.

Hur ser styrelsearbetet ut i ett så här stort bolag?  

– I ett bolag som är så pass tidigt i sin utveckling som H2 Green Steel är så är man ganska aktiv och med och försöker stötta Henrik [Henriksson, vd], ledningen och hela teamet för att det här ska lyckas. Styrelsen är ju ansvarig för den stora inriktningen för ett bolag, så alla stora investeringsbeslut är ju vi med och fattar. Så det är en tight dialog, man vill ju göra allt för att bolaget och det här projektet ska lyckas.

Vad var det som lockade dig till det här projektet?

– Jag är svag för bolag som har stora ambitioner, speciellt när det är att man vill göra någonting bra för världen och just CO2-frågan och omställningsfrågan är ju akut och viktig för hela världen, säger hon och fortsätter. Det som H2 Green Steel vill göra, det som händer i norra Sverige är så spännande och det här är framtidens industri på alla sätt. Den gröna omställningen måste hända, för oss som människor så måste vi få till den och jag tycker det är så otroligt bra att det är Sverige och Norrland som har ledartröjan i det här.

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

16 september 2022
I oktober 2021 presenterade Bodens kommun ett förslag på detaljplan för större etableringar med industriändamål på Boden Industrial Park. Verksamhetsområdet Svartbyn[...]

NYHETSBREV

Vill du hänga med? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

RELATERADE NYHETER

Prova-på-mässa för framtidens jobb

29-30 september hålls utbildnings- och rekryteringsmässan Future Norrbotten på Bodens Energi Arena. Här får ungdomar, arbetssökande, yrkesväxlare, utbildare och arbetsgivare

KATEGORIER

NYHETSBREV

Vi håller just nu på att byta system för nyhetsbrev. Inom kort kommer du ha möjligheten att registrera dig. Välkommen åter!