Menu Stäng

NYHETER

Här är visionen för Sävasts centrum
Här är visionen för Sävasts centrum

Punkthus vid Ica Nära Sävast, verksamhetslokaler, nya längor med tvåplanshus och höghus på tio våningar. Det är visionen när BodenBo planerar för framtidens bebyggelse på Potatisvägen. “Vi vill markera ett centrum i Sävast”, säger Johan Johansson, vd på BodenBo. 

Sedan tidigare har BodenBo ett antal fastigheter med två plan på Potatisvägen och Mandelvägen i Närheten av Ica Nära Sävast. För ungefär två år sedan fick dåvarande samhällbyggnadskontoret i uppgift att påbörja arbetet med en ny detaljplan som möjliggör högre fastigheter på området. Bodenbo äger marken. 

– Vi såg områdets potential, här behöver vi göra mer, säger Johan Johansson, vd på BodenBo. 

Nu börjar detaljplanen snart vara färdig. Den gick nyligen ut på granskning, vilket är den andra omgången som närboende och andra intressenter kan lämna synpunkter innan planförslaget går upp för beslut hos kommunfullmäktige. 

Illustration över den skuggning som föreslagen byggnadshöjd skulle innebära klockan 9:00 vid vårdagjämning, från förslag till detaljplan för området.

Punkthus i centrum 

För att markera ett centrum i Sävast vill BodenBo bygga fyra punkthus på fem våningar i anslutning till Icabutiken. 

– Dels ska det finnas boende men också någon form av service kopplat till husen, som till exempel en frisersalong eller restaurang. Vi vill skapa mötesplatser så att människor känner samhörighet, det är viktigt att bygga den gemenskapen, säger Johan Johansson. 

I dag finns alltifrån ettor till fyror på området och Johan ser ett behov av olika storlekar även framöver, men tror att det kan bli lite mindre lägenheter i punkthusen. På de tomter där hus rivits  planerar BodenBo att bygga nya tvåplanshus. 

– Vi tänker oss lite mer moderna radhus, fyror och femmor på runt 100 kvadratmeter, hypotetiskt, säger Johan Johansson. 

I samma veva planeras även en upprustning av utomhusmiljöerna på området. 

Höghus med utsikt 

Den del av Potatisvägen som ligger längst bort från mataffären har ett högt läge som BodenBo vill använda.  

– Här ser vi att vi skulle kunna bygga på höjden, tio våningar. Då får vi upp bygghöjden ordentligt och utsikt över hela Luleå älvdal. Här tänker vi oss tvåor och treor och lite större lägenheter på de översta våningarna, säger Johan Johansson. 

Illustration över området från förslag till detaljplan.

Högst realistiskt 

Johan Johansson medger att visionen inte riktigt kändes genomförbar på allvar när arbetet startade för två år sedan men nu är läget annorlunda. 

– Nu är det högst realistiskt, med tanke på H2 Green Steels etablering. Men det är ett jättestort projekt och det är inte klart än hur det kommer att genomföras, om vi ska bygga allt på en gång eller i etapper, säger han. 

Den byggnad som i dag ligger mellan Potatisvägen och Ica och användes som kyrka fram till mitten av 1990-talet har BodenBo köpt upp. Den planeras att rivas för att utnyttja platsen till nya byggnationer, liksom Potatisvägen 4 när avtalet med Migrationsverket löper ut.  

– Vi vill bevara skogsdungen bakom Potatisvägen 4 mot cykelbanan, den blir en ridå mot omgivande bebyggelse. Skogen är en tillgång i sig och ger mervärden åt hela området, säger Johan Johansson. 

Johan Johansson, vd, BodenBo. Foto: Mats Engfors/Fotographic.

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

10 januari 2022
Inriktningen i delprojektet leva och bo är att skapa och erbjuda livsmiljöer där människor vill bo, mår bra och kan[...]
20 juni 2022
Självklart ska Boden växa även på landsbygden. Därför planeras nu för 16 småhustomter i idylliska Unbyn. Ett planförslag för kvarteret[...]

NYHETSBREV

Vill du hänga med? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

RELATERADE NYHETER

Prova-på-mässa för framtidens jobb

29-30 september hålls utbildnings- och rekryteringsmässan Future Norrbotten på Bodens Energi Arena. Här får ungdomar, arbetssökande, yrkesväxlare, utbildare och arbetsgivare

KATEGORIER

NYHETSBREV

Vi håller just nu på att byta system för nyhetsbrev. Inom kort kommer du ha möjligheten att registrera dig. Välkommen åter!