Menu Stäng

NYHETER

Lokala näringslivet går samman – löser försvarets bostadsutmaning
Lokala näringslivet går samman – löser försvarets bostadsutmaning

Försvarsmakten har ett behov av studentboende i Boden och det med kort varsel.  
Tack vare snabba insatser av aktörer från det lokala näringslivet, ser det ut som att 60 bostäder kommer stå redo i september.  

Bodens kommun har beslutat att arrendera ut 7 340 kvadratmeter mark till Fotbollsplanen i Boden Fastighets AB. På marken som ligger på Ing 3-området kommer det att byggas 60 stycken studentbostäder, förråd, parkeringsplatser, gemensamma utrymmen och ett grönområde.  

Bostäderna kommer vara i modulformat. Två byggnader blir i två våningar och kommer rymma 20 lägenheter. Övriga 40 blir så kallade Attefallshus med en boyta på 24 kvadrat.   

När bygget är färdigställda kommer dessa att hyras ut till Fortifikationsverket som äger och förvaltar Sveriges försvarsfastigheter.   

Efterfrågan av lokalerna har uppstått med kort varsel och de 25 första hyresgästerna anländer redan den 15 augusti.   

Skiss på hur bygget kan se ut när alla byggnader är på plats. Illustration av a och d.

Eftersom bolaget Boden Intressenter Fastighets AB, som äger Fotbollsplanen i Boden Fastighets AB,  redan står inför en liknande utmaning i Sävast, där de utvecklar studentområdet vid Boden Business Park, har Fortifikationsverket och Bodens kommun försökt att hitta en lösning med ett liknande upplägg på Ing 3-området. Med stöttning av aktörer från det lokala näringslivet ser det nu ut som att det går att klara den snäva tidsplanen.  

– Helst av allt hade vi velat bygga mer hållbara bostäder istället för moduler, men med tanke på tiden så är det inte möjligt. Jag är bara glad över att vi kan ta på oss uppdraget och hjälpa Bodens kommun, säger Thomas Lindgren, styrelseordförande för Boden Intressenter Fastighets AB.    

Thomas Lindgren, styrelseordförande för Boden Intressenter Fastighets AB.

Attefallshusen kommer produceras av Novahus och markarbetet kommer utföras av Nordmark AB. Stora delar av installationsarbetet kommer också utföras av lokala företag. 

Thomas Lindgren har även han starka band till Boden och har varit med och genomfört många lokala satsningar. Men då inom en annan bransch. Spelutveckling.  

Han är en av grundarna till spel- och audioföretaget Wanderword som har delar av sin verksamhet på Boden Business Park i Sävast. Dessutom är han tillsammans med samarbetspartners från Boden, aktiv i utvecklingen av de kreativa utbildningarna vid Boden Gamecamp.  

Det är också ett av huvudskälen till att det här bygget är möjligt att genomföra.  

– Vi är egentligen inte några fastighetsutvecklare. Men nu råkade det vara så att båda projekten kom samtidigt och kan genomföras av samma företag med lite flexibel planering. Jag tycker att det visar mycket av styrkan med det lokala näringslivet i Boden, säger Thomas Lindgren.  

Ny yta för spontanidrott

Området som bebyggs är för närvarande en fotbollsplan i gräs. Bodens kommun tittar nu på alternativ i närområdet för att anlägga en ny mötesplats avsedd för spontanidrott, men med möjlighet att utöva fler idrotter än fotboll.    

När det finns en färdig plats och tidsplan kommer vi att berätta mer om dessa planer.   

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

10 juni 2022
En anpassad yta för spontanidrott där utövare kan använda både händer och fötter. Här är den nya mötesplatsen som ersätter fotbollsplanen[...]

NYHETSBREV

Vill du hänga med? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

RELATERADE NYHETER

Prova-på-mässa för framtidens jobb

29-30 september hålls utbildnings- och rekryteringsmässan Future Norrbotten på Bodens Energi Arena. Här får ungdomar, arbetssökande, yrkesväxlare, utbildare och arbetsgivare

KATEGORIER

NYHETSBREV

Vi håller just nu på att byta system för nyhetsbrev. Inom kort kommer du ha möjligheten att registrera dig. Välkommen åter!