NYHETER

Liv i holkarna vid Gruvberget
BODENXT

BODENXT

Liv i holkarna vid Gruvberget
Liv i holkarna vid Gruvberget

Förra året skänkte kommunen holkar till Naturskyddsföreningen i Boden. Nu har föreningen undersökt hur många fåglar som har flyttat in i dessa. 

Samarbetet mellan Bodens kommun och Naturskyddsföreningen i Boden innebar att kommunen byggde och försåg föreningen med ett gäng holkar som sedan placerades ut på kommunens mark vid Gruvbergets friluftsområde.  

Förhoppningen var att holkarna skulle kunna bli hem åt svartvit flugsnappare, blåmes, talgoxe, rödstjärt eller tofsmes.  

Den 12 juni samlades medlemmar från föreningen för att inventera beståndet och resultatet visade att 9 av 18 holkar var ockuperade av olika arter. 

– Vi hittade svartvit flugsnappare, rödstjärt och talgoxe. Det var roligt, men vi hade hoppats på att fler holkar skulle vara upptagna, säger Kristina Berglund, sekreterare i Naturskyddsföreningen i Bodens styrelse. 

För även om det var fler bebodda holkar än 2021 så ser Kristina Berglund potential för en beläggning på 70-80 procent. 

– Vi tror att det beror på att hålet till holkarna blev lite för stort för de här fåglarna, vilket gör att hackspetten kan komma åt äggen och då kan familjen välja att bo någon annanstans. 

Men resultatet till trots så var det ett trevligt medlemsevent som gav energi och mersmak. En av deltagarna hade också med sitt barnbarn som var fascinerad över upplevelsen. 

– Det är ju sällan en får möjlighet att komma så nära och möjlighet att se både ungar, föräldrar och ägg. Alla vi som var där kände att det här är en aktivitet som vi ska fortsätta att göra gemensamt, säger Kristina Berglund. 

Videoklipp från ett bo med talgoxungar. Foto: Naturskyddsföreningen i Boden.

Dokument

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

NYHETSBREV

Vill du hänga med? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

RELATERADE NYHETER

Så blir nya detaljplanen för Sävast Torg

Miljö- och byggnämnden godkände samhällsbyggnadsförvaltningens förslag till en ny detaljplan för Sävast Torg. Beslutet möjliggör byggande för flerfamiljshus på tio,

KATEGORIER