Menu Stäng

NYHETER

Billigt, snabbt och nära med bussen
Billigt, snabbt och nära med bussen

I Boden är det lätt att göra ett hållbart transportval i vardagen. Alla lokaltrafikbussar går på biogas och busslinjerna i centrala Boden är planerade med täta turer under rusningstid. På landsbygden kompletteras det nu med efterfrågestyrda linjer.

Bodens tätort har en god tillgång till kollektivtrafik. Cirka 90 procent av de som bor inom tätorten har max 400 meter till närmaste busshållplats från hemmet. I Boden har vi därmed lika nära till bussen som i Luleå tätort och bättre än Sverige i snitt.

– Innan pandemin gjordes årligen 570 000 bussresor per år. Vi kan nu se att resandet börjar att återhämta sig. Under augusti-september i år har det gjorts 16 000 fler resor än samma period förra året, berättar Carola Medelid, trafikingenjör på Bodens kommuns trafikenhet.

En generation som definitivt har insett fördelarna med buss är ungdomarna. De flesta resor på lokaltrafiken görs med ungdomskortet som innebär fritt resande inom hela kommunen för 350 kr/år eller 175 kr/halvår. Men allt fler vuxna och pensionärer har insett fördelarna med att hoppa på bussen och förhoppningsvis kommer detta att öka ytterligare med det subventionerade pensionärskortet.

Det så kallade 40-kortet är också prisvärt. Varje resa för en vuxen kostar 14 kronor jämfört med att ta bilen med dagens drivmedelspriser.

Jobbpendla med buss

Busstiderna i centrum är satta med avgångar var tjugonde minut de tider som flest reser. Linjerna passerar på max 400 meters gångavstånd till alla arbetsplatser med minst 20 anställda.

Många har därmed nära till en busshållplats både hemma och på jobbet, men det behöver även passa med tider och livspusslet i övrigt. Att välja lokaltrafiken åtminstone för en del av sina resor ger förutom vinster för miljön även vinster för den egna hälsan. Flera undersökningar visar att en kollektivtrafikresenär cyklar dubbelt så mycket och går tre gånger så mycket som bilister.

– I genomsnitt tar du dig mellan bostadsområdena runt Boden och centrum på 18 minuter. Till Erikslund tar det till exempel elva minuter. Lokaltrafiken planeras så att den ska vara ett konkurrenskraftigt alternativ till bilen. Det är även en perfekt stund att stanna upp och varav ner, säger Carola Medelid.

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

NYHETSBREV

Vill du hänga med? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

RELATERADE NYHETER

Prova-på-mässa för framtidens jobb

29-30 september hålls utbildnings- och rekryteringsmässan Future Norrbotten på Bodens Energi Arena. Här får ungdomar, arbetssökande, yrkesväxlare, utbildare och arbetsgivare

KATEGORIER

NYHETSBREV

Vi håller just nu på att byta system för nyhetsbrev. Inom kort kommer du ha möjligheten att registrera dig. Välkommen åter!