Menu Stäng

NYHETER

Studenten prisas av spelgiganten
Studenten prisas av spelgiganten

I konkurrens med spelutvecklare från hela världen fick bodenstudenten Fatima Alkhatib motta det prestigefyllda stipendiet från en av världens största speltillverkare. 

Företaget Activision Blizzard King ligger bakom några av de populäraste spelen under 2000-talet. Några exempel från deras uppsättning är Warcraft, Call of Duty och Candy Crush Saga. 

När de presenterade årets stipendiater för lovande kvinnor inom spelutvecklingen stod det klart att en av de 15 är student på Boden Gamecamp. Fatima Alkhatib. 

– Det känns fortfarande overkligt jag blev utsedd till en av vinnarna det här året. För mig betyder det mycket att ha det här stipendiet på meritlistan och jag ser fram emot dörrarna som kan öppnas tack vare det, säger hon. 

Den stora konkurrensen gjorde att hon till en början tvekade. Var det ens någon idé? Men när ansökan väl var inskickad gick allting snabbt. 

– Lite överraskande, för min egen del, gick jag vidare från den första gallringen, sedan den andra innan jag plötsligt fick veta att jag var en av vinnarna, säger Fatima Alkhatib. 

En lycklig slump

Stipendiets syfte är att skapa förutsättningar för lovande studerande kvinnor och icke binära personer, att fortsätta sin yrkeskarriär inom spelindustrin. I det ingår en möjlighet att delta i världens största konferens för spelutvecklare, Game Developer Conference (GDC) och digitala nätverkstillfällen via Activision Blizzard King.  

– Sista veckorna i mars var fulla av aktiviteter och event. Jag känner att jag har lärt mig mycket och jag har fått en chans att träffa fantastiska människor inom industrin och andra stipendiater. 

Fatima är född och uppväxt på västbanken i Palestina. En plats som för de flesta förknippas med annat än datorspel. Hon beskriver uppväxten som vanlig, i alla fall jämfört med andra unga kvinnor i Palestina. För Fatima innebar det att större delen av tiden tillbringades i hemmet eller skolan.    

Där blev hon tidigt intresserad av att skapa saker med händerna. Origami och virkning är några av många hantverk som hon har testat på. Men att det skulle leda till konstnärliga kreationer i den digitala världen var ingenting som hon kunde föreställa sig då.     

– Jag är utbildad inredningsdesigner och hade inte hört talas om branschen för två år sedan. Det var först när ett spelföretag såg verk från min portfolio och erbjöd mig ett jobb som game artist som jag insåg vilka kreativa möjligheter som finns. Så det var en lycklig slump. 

Det var också slumpens skörd som tog henne till Boden. Fatima hade sökt till en annan svensk skola när hon upptäckte att stipendiet som hon fått var betalt om hon valde att gå utbildningen i Boden. 

– Då tänkte jag, varför inte. Passa på att uppleva snön och naturen där uppe. Det är ett beslut jag absolut inte ångrar. Jag har haft det underbart och lärt mig massor. Det har dock varit lite kallt väder, eller rejält kallt, säger hon och skrattar. 

”Toppar och dalar”

Även om stipendiet har öppnat upp nya dörrar så planerar Fatima att läsa klart utbildningen över nästa läsår. Och att det innebär ännu en vinter är ingenting som avskräcker henne.   

– Det här är första gången som jag bor själv och precis som andra i min situation har det varit toppar och dalar. Men den senaste tiden känner jag att det går i rätt riktning och utöver att jag har väldigt kul här så lär jag mig saker som förhoppningsvis kommer göra att jag får arbeta med det jag vill i framtiden, hon fortsätter: 

– Just nu hoppas jag att kunna hitta en praktik eller sommarjobb inom 3D-animering och få en del erfarenhet av det innan skolans praktikperoid nästa läsår. Jag ser också fram emot att få genomföra några projekt som jag kan lägga I min portfolio. Förhoppningsvis är det sedan något företag som uppskattar mina kunskaper och som erbjuder mig möjligheten att utvecklas som game artist. 

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

NYHETSBREV

Vill du hänga med? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

RELATERADE NYHETER

Prova-på-mässa för framtidens jobb

29-30 september hålls utbildnings- och rekryteringsmässan Future Norrbotten på Bodens Energi Arena. Här får ungdomar, arbetssökande, yrkesväxlare, utbildare och arbetsgivare

KATEGORIER

NYHETSBREV

Vi håller just nu på att byta system för nyhetsbrev. Inom kort kommer du ha möjligheten att registrera dig. Välkommen åter!