Menu Stäng

NYHETER

Kreativa team ska minska avståndet mellan Boden och Luleå
Kreativa team ska minska avståndet mellan Boden och Luleå

Hur ska framtidens livsmiljöer se ut i Boden och Luleå och hur kan städerna upplevas närmare? Det skissar fyra kreativa team på i utlysningen Visioner: i norr.

I Boden och delar av övriga Norrbotten och Västerbotten pågår just nu en av de största investeringarna någonsin på grön industri, teknik och infrastruktur. Satsningen ställer ökade krav på arbetskraft och attraktiva hållbara miljöer som gör att boende stannar kvar och nya flyttar in.

Genom utlysningen Visioner: i norr, som är en del av Rådet för hållbara städers arbete och görs i enlighet med EU:s initiativ New European Bauhaus, bjuds kreativa yrkesgrupper in till att skissa och diskutera framtidens platser i våra städer och samhällen. Fyra team bestående av arkitekter, konstnärer och designers skissar på framtidens livsmiljöer för att utveckla konceptet Tvillingarna i norr. 

Samhällsomvandlingarna ställer stora krav på såväl omsorgsfull gestaltning av den fysiska miljön som jämlik tillgång till goda livsmiljöer för alla invånare. Hur kan bostäder, infrastruktur och service snabbt utvecklas för att möta behoven samtidigt som det ska sker på ett hållbart, vackert och inkluderande sätt, och som lockar nya invånare att inte bara göra en snabbvisit utan att också bosätta sig och integreras i samhället? Vad innebär omvandlingen för människorna som redan bor där, platserna och kulturen? Och hur kan denna omvandling ske inom planetens gränser? Att ge nya idéer kring detta är vad Visioner: i norr handlar om. 

Idéskissandet genomförs inom ramen för en utlysning som finansieras av Vinnova och Formas genom bidrag till finansiering om totalt 300 000 kr per team. De fyra teamen som representerar Boden och Luleå fortsätter skissandet fram till slutet av maj där sedan deras slutredovisning presenteras. 

– Vår förhoppning är att resultaten kommer att kunna användas när vi planerar framtidens Bodens kommun och Luleå kommun. Att jobba ​mellankommunalt är inte enkelt men det är väldigt givande och jag tycker vi har fått det att fungera bra, säger Gustav Hamlund, projektledare för Visioner: i norr – Boden. 

Bakom utlysningen Visioner: i norr står bland andra Boverket, ArkDes, Energimyndigheten, Vinnova och Formas, genom Rådet för hållbara städer, tillsammans med kommunerna Kiruna, Gällivare, Boden, Luleå, Skellefteå och Umeå.​


Text och film: Cecilia Egefjord Ågren / Bodens kommun

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

NYHETSBREV

Vill du hänga med? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

RELATERADE NYHETER

Prova-på-mässa för framtidens jobb

29-30 september hålls utbildnings- och rekryteringsmässan Future Norrbotten på Bodens Energi Arena. Här får ungdomar, arbetssökande, yrkesväxlare, utbildare och arbetsgivare

KATEGORIER

NYHETSBREV

Vi håller just nu på att byta system för nyhetsbrev. Inom kort kommer du ha möjligheten att registrera dig. Välkommen åter!