NYHETER

Prova-på-mässa för framtidens jobb
Prova-på-mässa för framtidens jobb

29-30 september hålls utbildnings- och rekryteringsmässan Future Norrbotten på Bodens Energi Arena. Här får ungdomar, arbetssökande, yrkesväxlare, utbildare och arbetsgivare från hela Norrbotten få chans att hitta och fatta tycke för varandra.

Mässa i en stor hall med mässmontrar, besökare och utställare sett uppifrån, samt en balkong där det står några personer och tittar ner.
Future Norrbotten lockar många besökare och utställare. Foto: Mats Engfors/Fotographic

Den gröna industri- och samhällsomställningen i norra Sverige innebär stora utmaningar inom kompetensförsörjning de närmaste åren. För den arbetskraft som finns och för de som kommer ut på arbetsmarknaden inom några år är detta ett riktigt guldläge.  

Mässmonter i svart och orange, en mobilkamera framför.
Björknäsgymnasiets monter på Future Norrbotten. Foto: Mats Engfors/Fotographic.

På Future Norrbotten får 2000 hitbussade högstadieelever från hela länet och vuxna arbetssökande chans att träffa arbetsgivare, men också gymnasieskolor och andra utbildare som kan bereda vägen till drömjobbet. Här får besökarna också fysiskt testa olika yrken och branscher – alltifrån undersköterska till maskinförare eller speltestare. 

Tre unga killar står och hamrar på spikar på en planka utomhus.
På mässan får besökarna testa en massa olika yrken hos olika arbetsgivare och utbildningar, som snickaryrket till exempel. Foto: Mats Engfors/Fotographic.

– Det handlar om att så ett frö hos våra ungdomar som ska ut i verkligheten och anställas om tre-fyra år. Låta dem prova på att sitta i en skogsmaskin, grävmaskin eller lastbil och styra den, verkligen känna efter om det vore ett passande jobb. Eller sätta ihop ett kopplingsschema om man funderat på att bli elare, säger Ulf Sandström, projektledare för Future Norrbotten. 

Ung person i keps och hörlurar håller i handkontroll framför en datorskärm som visar ett spel.
I Boden Game Camps monter får besökarna testa spel som tagits fram på GameDev-programmet. Foto: Mats Engfors/Fotographic.

Bland utställarna finns stora arbetsgivare som H2 Green Steel, LKAB, SSAB, NCC, Smurfit Kappa, SCA, Scania, BDX och skanska, men också kommuner, vuxenutbildningar och en lång rad gymnasieskolor.

Tre unda män framför ett bord med vårdutbildningsutrustning såsom modeller av organ, en övningdocka och blodtrycksmätare.
Under mässan kan besökarna bekanta sig med allt ifrån vård- och omsorgsyrken till industrin. Foto: Mats Engfors/Fotographic

Läs mer: Kompetensförsörjning i Bodens samhällsomställning

Läs mer: Flytta hit och jobba i Boden

Läs mer: Alla program på Björknäsgymnasiet

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

NYHETSBREV

Vill du hänga med? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

RELATERADE NYHETER

Här är duon som tar världen till Boden

Växthus som drivs av spillvärme, markstationer som kommunicerar med satelliter och framtidens elnätslösning. Möt affärsutvecklarna som ligger bakom flera stora projekt

Byggboom på Boden Business Park

En matbutik, ett hälsonav och ett hotellkomplex med entreprenörsboende. Nu växer nya verksamheter fram invid Boden Business Park i Sävast.

KATEGORIER

Vill du hänga med?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter om Bodens utveckling direkt i brevlådan!