NYHETER

Projekterar för 100 studentbostäder
Projekterar för 100 studentbostäder

Intresset för Bodens utbildningar inom spelindustrin fortsätter att växa. Nu planerar den kooperativa hyresgästföreningen Bokoop att bygga hållbara studentbostäder på Boden Business Park. 
 
Utbildningarna inom spelutveckling har attraherat elever både nationellt och internationellt. Söktrycket ökar för varje intag, samtidigt som behovet av skickliga specialister växer inom spelbranschen. 
För att möta det behövs bostäder för studenterna och i förslaget till den nya detaljplanen för Boden Business Park fanns just detta med. Bokoop vill nämligen bygga 80-100 bostäder, vilket i praktiken skulle innebära att studenterna kan bo några steg från skolan. 

– Vi har haft en bra dialog med Bodens kommun och Boden Gamecamp där vi har stött och blött olika förslag på lösningar. Det är fortfarande en del detaljer kvar att lösa innan vi kan börja bygga. Men från att vi får bygglov ska vi kunna ha allt klart inom 18-24 månader, säger Olof Landgren, ordförande för Bokoop.  

Svanmärkta hus

Huset som planeras kommer främst att innehålla mindre lägenheter. Alla hus som Bokoop bygger är svanenmärkta och hållbarhetstänket genomsyrar hela produktionen. Från materialval till energilösning. Målsättningen är energineutralitet, vilket innebär att det produceras lika mycket egen energi som det görs av med. 

– Att bygga hållbart är ju inte bara en god gärning för klimatet och miljön, utan också mer lönsamt och innebär tillslut lägre hyror för våra hyresgäster, säger Olof Landgren.

Bokoop är en allmännyttig kooperativ hyresgästförening och har inget vinstintresse. Målsättningen med deras verksamhet är att bygga bostäder för unga hyresgäster och ta ut en rimlig hyra. Att hyresformen är kooperativ kan närmast liknas med ett mellanting mellan en vanlig hyresrätt och bostadsrätt. 

– Det har ju blivit omöjligt för studenter att ha råd med ett boende på vissa orter. Vi har ett projekt i Nykvarn, utanför Stockholm, där vi har lyckats att sänka hyrorna med 35-58 procent, jämfört genomsnittshyrorna för nyproduktion i regionen. Vår förhoppning är att vi ska kunna få ned den summan ytterligare något när vi är redo för inflyttning i Sävast, säger Olof Landgren. 

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

1 mars 2022
Företaget vill bygga ett imponerande hotellkomplex som verkligen sätter avtryck. Centralt för projektet är hållbarhet och återbruk.    När förslaget på den nya[...]
26 april 2022
Utvecklare i Boden har tagit fram en ny plattform som kan revolutionera spelvärlden. I måndags var det tårtkalas på Boden Business[...]

NYHETSBREV

Vill du hänga med? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

RELATERADE NYHETER

Här är duon som tar världen till Boden

Växthus som drivs av spillvärme, markstationer som kommunicerar med satelliter och framtidens elnätslösning. Möt affärsutvecklarna som ligger bakom flera stora projekt

Byggboom på Boden Business Park

En matbutik, ett hälsonav och ett hotellkomplex med entreprenörsboende. Nu växer nya verksamheter fram invid Boden Business Park i Sävast.

KATEGORIER

Vill du hänga med?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter om Bodens utveckling direkt i brevlådan!