Ett dynamiskt elsystem skulle kunna öka kapaciteten på nuvarande elkraftledningar.
Bodens Business Agency uppmanar Svenska kraftnät och andra berörda aktörer att realisera ett pilotprojekt i regionen som beräknas kunna öka effektutnyttjandet med 1500 megawatt (MW).
De gröna industrietableringarna i norra Sverige skapar möjlighet att utveckla teknologi som skulle kunna bidra till betydande minskningar av utsläppta växthusgaser. Inte bara nationellt – utan också på en internationell nivå.
H2 Green Steel fick nyligen tillåtelse att påbörja markförberedelserna som krävs för att bygga stålverket vid norra Svartbyn i Boden. På området planerar de dessutom att bygga en av världens största vätgasanläggningarna som skapar förutsättningen att kunna tillverka det gröna stålet.
Men förändringarna inom industrin innebär också att energibehovet ökar vilket riskerar att skapa en flaskhals i elnätet som kan bromsa utvecklingen då nuvarande kraftledningar inte är anpassade för så stora effektuttag.
Svenska Kraftnät har därför beviljats ytterligare 8,4 miljarder för att bygga ut och stärka el-nätet i norra Sverige. Men satsningen kommer inte stå klar förrän tidigast 2028, vilket inte linjerar med de gröna industriernas tidsplaner.
Outnyttjad el
Därför har Boden Business Agency drivit ett projekt som går ut på att utreda hur framtidens elnät kan se ut och om det går att utveckla det befintliga nätet för att öka transportkapaciteten.
Förstudien visar både att det är möjligt och kan genomföras innan 2025.
– Vi är fullt medvetna om att det här ensamt inte kommer lösa effektfrågan för industrietableringarna. Nätet behöver fortfarande förstärkas och produktionen behöver ökas för att möta behovet. Men det är en del som tar oss ett steg närmare en lösning, säger Nils Lindh, affärsutvecklare vid Boden Business Agency.
Resultatet visar att i dagens elnät finns en relativt stor kapacitet som inte nyttjas fullt ut, med undantag för några få timmar per år. Genom att implementera nya tekniska lösningar kan stor onyttjade kapacitet frigöras.
Fem gånger mer effekt än hela Uppsala
I kustregionen i Norrbotten skulle det enligt förstudien vara möjligt att öka effekten med 1500 MW. Det kan jämföras med Uppsala kommun som har en total effekt på 300 MW.
– Resultatet visar att det i teorin är möjligt att genomföra och vi vill gärna visa att det går att göra det i praktiken också. Det skulle kunna få betydande effekt på framtidens elnät, säger Nils Lindh
Förstudien föreslår därför att en pilotinstallation genomförs i kustregionen. Investeringen beräknas uppgå till 100 miljoner kronor, vilket motsvarar ungefär 1,2 procent av de 8,4 miljarder som Svenska kraftnät satsar på att bygga ut elnätet i regionen.
– Här finns vissa knutpunkter för elproduktionen i norra Sverige och det är därför vår region också är så intressant ur ett etableringsperspektiv. Om kustregionen står värd för en pilot och vi visar att det är möjligt att öka kapaciteten här så kan det i förlängningen innebära att vi kan göra samma sak nationellt och internationellt, säger Nils Lindh.
– Svenska Kraftnät kommunicerade faktiskt i går att ett pilotprojekt ska genomföras här i Norrbotten, vilket är otroligt positivt för regionens fortsatta utveckling och den samhällsomställning som pågår, säger Simon Strandberg, projektledare.
Länk till Svenska kraftnäts pressmeddelande
Att ett kommunalt bolag står som ägare för den här typen av projekt , även om det i grunden handlar om en statlig fråga, visar också på vilken stor utmaning som energifrågan är för regionen.
– Den här frågan är väldigt komplex och omfattar flera aktörer på olika nivåer, bland annat statliga myndigheter. Men vi vill ändå visa att det finns möjlighet att skynda på förändringen om vi utmanar våra traditionella metoder. Bodens Business Agency har alltid varit ett bolag som jobbat med lösningar som är bra för Bodens utveckling. Därför känns det också naturligt att vi är projektägare och driver på utvecklingen i regionen. Energifrågan är oerhört viktig i omställningen mot mindre fossila utsläpp. Det är bra för Boden, regionen, Sverige och världen, säger Nils Lindh.
Samarbetspartners i projektet Framtidens elnät är H2 Green Steel, Stimo, Mobilaris, Minddig, Exeri, MGB Energy Consulting. Finansiärer är Sparbanken Nord och Region Norrbotten i samarbete med Tillväxtverket och Europeiska Unionen.