Menu Stäng

NYHETER

Klimatsmart skidåkning
Klimatsmart skidåkning

Den alpina anläggningen Storklinten satsar på klimatsmarta lösningar. Energieffektivt skapad snö på våren sparas till tidig försäsongsträning på hösten. Hållbarheten genomsyrar allt från nya snökanoner och ledbelysning till elskotrar och kanske världens första elskoterled.

Storklinten i Svartlå, bara 30 minuter från Boden, har gjort sig känd i alpina kretsar för sin förmåga att skapa riktigt bra förutsättningar för alpin träning. Svenska landslaget har som ett led i sina klimatmål valt Storklinten som hemmaplan för träning på försäsongen. De tar sig enkelt till Boden och träningen här kräver inga utlandsresor. Hit kommer också skidgymnasier från hela landet och träningsgrupper från ytterligare ett tiotal olika nationer.

Snösystem och belysning

Snösäkringen är en grundläggande nödvändighet. I ett samarbete med Ski Team Sweden och Vattenfall har det investerats i energieffektivt snösystem som gör att de kan skapa snö snabbare, effektivare och utnyttja kallgraderna på bästa sätt. De har genom detta även kunnat spara snö över sommaren för tidig träning för landslaget och andra träningsgrupper redan i oktober.

Med stöd av Vattenfall, regionen och egna medel har anläggningen fått bättre och miljövänligare belysning för att åkarna ska kunna träna under dygnets mörka timmar samt laddstolpar till de elbilar och elektriska snöskotrar som assisterar åkarna under träningspassen. 

Helhet och service

Men det som gör att allt fler hittar hit är inte bara snön, utan helheten, lyhördhet för landslagens krav på banor, service, måltider, närheten mellan boende och backar och rik fritid utanför dörren. Inför viktiga tävlingar är det dessutom extra uppskattat med möjlighet till avskildhet och isolerade team vilket är lättare på en ur världsperspektiv mindre anläggning.

Elskoterled

En av bygdens befintliga och välbesökta skoterleder planeras att bli kanske världens första i sitt slag, utrustad med laddstation för elskotrar. Vid en rastplats mellan Storklinten och Harads, där de båda anläggningarna Arctic Bath och Treehotel finns, ska såväl lokala skoteråkare som besöksnäringen kunna ladda framtidens elskotrar. Detta öppnar också för mer miljövänliga aktiviteter för flera av de kringliggande aktivitetsföretagen, samt skotertransfer mellan anläggningarna.

Fler satsningar

Den allra mest påkostade satsningen i Storklinten, på cirka 50 miljoner, är kommunalt VA-system med eget reningsverk. Inför den planerade SM-veckan i Boden år 2020, nu flyttad till 2024, fick Storklinten fiber till hela anläggningen genom en snabb insats av Bodens Energi med underleverantörer. Storklinten får också kommunal avfallshantering och en egen miljöstation är under uppbyggnad.

Liksom flera andra företag i bygden har Storklinten utbildats i miljömärkningen Nature´s Best i det kommunägda besöksnäringsprojektet i Edeforsbygden, ”Världens mest hållbara highenddestination”. Storklinten uppmuntrar också tomtägare att bygga klimatsmart i den växande stugbyn och låter det synas i marknadsföringen vid uthyrning av stugor. De planerar även en ny hotell- och restaurangbyggnad.

–  Allt det här innebär en jättepotential för oss och hela bygdens hållbarhetsarbete. Det känns som att det har börjat skifta från att hållbarhet och miljöarbete var ett dyrt måste, till att det börjar bli det ekonomiskt hållbara alternativet. Sedan företaget bildades har det varit viktigt att samarbeta och nyttja de lokala krafter och produkter som finns men får vi fortsätta så här kommer vi kunna skryta med en produkt som är hållbar ur alla aspekter vilket är helt essentiellt för att säkra vår framtid, säger Malin Nilsson, Storklinten. 

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

NYHETSBREV

Vill du hänga med? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

RELATERADE NYHETER

Prova-på-mässa för framtidens jobb

29-30 september hålls utbildnings- och rekryteringsmässan Future Norrbotten på Bodens Energi Arena. Här får ungdomar, arbetssökande, yrkesväxlare, utbildare och arbetsgivare

KATEGORIER

NYHETSBREV

Vi håller just nu på att byta system för nyhetsbrev. Inom kort kommer du ha möjligheten att registrera dig. Välkommen åter!