Menu Stäng

NYHETER

Bodenxt Talks #3: Smart fiskodling och digital trädgårdsmästare
Bodenxt Talks #3: Smart fiskodling och digital trädgårdsmästare

Nytt avsnitt ute nu! I veckans Bodenxt Talks pratar vi om smarta odlingar av grönsaker, fisk, insekter och mikroalger i ett nytt forskningsprojekt i Boden. Här går både värme och näringsämnen runt i cirkulära flöden med hjälp av artificiell intelligens och maskininlärning.  

Gäster i studion är Ulrika Rova, professior i biokemisk processteknik vid LTU och Thomas Fägerman, vd på Boden Business Park. 

Att ett växthus som drivs av spillvärme från datacenter är på gång i Boden är inte längre en nyhet, nytt är däremot ett forskningsprojekt med fler länkar i en cirkulär livsmedelskedja. 

– Att koppla ihop en landbaserad fiskodling med ett växthus är en bra förutsättning. Boden är ett bra case för här har vi närhet till bra vatten men vi har också tillgång till restvärme som också kan göra nytta i en fiskodling. Men förutom växthus och fiskodling vill vi också koppla in insektsodling och odling av mikroalger, säger Ulrika Rova. 

Tanken är att insekterna kan ta vara på plantrester från växthuset och processvattnet kan användas till odling av mikroalger. Dessa kan sedan användas till närproducerat fiskfoder, rikt på både protein och omega 3. AI och maskininlärning ska användas bland annat för att reglera hur mycket restvärme som ska fördelas till de olika odlingarna och optimera odlingsförhållandena.  

– Jag tycker det är superhäftigt att kunna få jobba med sånt som intresserar mig och att få göra det lokalt i Boden. Jag tycker det är kul att kunna få medverka till utveckling av kommunen, och jag hoppas att projektet också bidrar till en bra utveckling, säger Ulrika Rova. 

I Bodenxt Talks fördjupar vi oss i den industri- och samhällsomställning som just nu pågår i Boden. Här pratar vi om vad bi brukar kalla för det smarta gröna och det handlar om det ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbara, kopplat till innovationer och ny teknik.

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

31 augusti 2022
Boden Business Park, Boden Business Agency och Energimyndigheten jobbar i ett trepartsförhållande där målet är att ta tillvara spillvärmen från[...]

NYHETSBREV

Vill du hänga med? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

RELATERADE NYHETER

Prova-på-mässa för framtidens jobb

29-30 september hålls utbildnings- och rekryteringsmässan Future Norrbotten på Bodens Energi Arena. Här får ungdomar, arbetssökande, yrkesväxlare, utbildare och arbetsgivare

KATEGORIER

NYHETSBREV

Vi håller just nu på att byta system för nyhetsbrev. Inom kort kommer du ha möjligheten att registrera dig. Välkommen åter!