NYHETER

Här är planen för entreprenörsboende i Boden
Här är planen för entreprenörsboende i Boden

Kommunen har som målsättning att möjliggöra entreprenörsboende för 3 000 personer. Här är planen för hur bostäderna kan fördelas. 

Med ramavtalet mellan H2 Green Steel och Bodens kommun på plats så startar nu ett arbete med att utforma entreprenörsboende i de utpekade områdena.

Där kommer H2 Green Steel att ta fram förslag på hur områdena ska se ut. När det finns färdiga förslag så ska ett hyresavtal (arrendeavtal) skrivas för varje delområde, där har vi tidigare berättat om att det kommer föregås av en dialog mellan kommunen, bolaget och polismyndigheten. 

Det avslutande steget, innan byggstart, är att H2 Green Steel ansöker om tillfälligt bygglov för tillfälliga bostäder. 

 – Först då går det att ge en exakt siffra på hur många entreprenörsbostäder som kommer finnas tillgängliga och när de kommer finnas på plats, säger Johan Larsson, projektledare för entreprenörsboende. 

Johan Larsson, projektledare för entreprenörsboende i Boden, ser glad ut och står framför grönskande buskar och träd.
Johan Larsson, projektledare för entreprenörsboende

Bodens kommun har en uttalad målsättning att möjliggöra 3 000 entreprenörsbostäder. Därför har vi utrett vilka markytor som är lämpliga att avsättas för att skapa den förutsättningen.  

Det har landat i fem huvudområden och nio delområden med potential för mellan 2500-3500 boende.  

– Signalerna som vi får är att behovet av tillfälliga bostäder kommer vara större än så. Men den här insatsen kommer förhoppningsvis att avlasta trycket på den befintliga bostadsmarknaden i Boden och skapa entreprenörsbostäder som är trygga och trivsamma, säger Johan Larsson. 

Här är de planerade entreprenörsbostadsområdena 

Område Prästholmen – 500-700 boende 

Prästholmen – 350-500 

Björkelund 1 – 75-150  

Björkelund 2 – 75-150 

Område Nylandsbäcken – 150-250 boende 

Område Slipvägen 1000-1300 boende 

Slipvägen 1 – 400-650 

Slipvägen 2 – 400-650 

Område Boden Business Park –  400-500 boende 

BBP 1 – 250-400  

BBP 2 – 75-150 

Område Sävast – 500-700 boende 

Skälet till att entreprenörsboendet sprids ut över kommunen bygger på erfarenheter från Skellefteå och malmfälten. Att komma närmare befintliga bostadsområden innebär en större möjlighet till integration med övriga samhället då det ofta redan finns ett uppbyggt fritidsutbud och planerad kollektivtrafik.  

Läs mer om bakgrunden och samarbetet bakom ramavtalet i artiklarna som finns sammankopplade med den här publiceringen. Du hittar dessa under rubriken: “Du kanske också gillar”.  

En del av projektet Entreprenörsboende går också ut på att länka samman entreprenörer och intressenter med varandra och med H2 Green Steel. Det är bolaget som kommer anlita de underentreprenörer och leverantörer som ska bygga upp och driva entreprenörsbostäderna. Om uppdragen går till företag utanför länet så ska projektgruppen också jobba för att koppla ihop dessa med lokala företag.  

– Vi ser redan nu att det finns intresse från vårt lokala näringsliv, både att samarbete direkt med H2GS, men även att genomföra egna satsningar på boende. Det är jätteroligt och bra för Boden, säger Johan Larsson.    

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

NYHETSBREV

Vill du hänga med? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

RELATERADE NYHETER

Här är duon som tar världen till Boden

Växthus som drivs av spillvärme, markstationer som kommunicerar med satelliter och framtidens elnätslösning. Möt affärsutvecklarna som ligger bakom flera stora projekt

Byggboom på Boden Business Park

En matbutik, ett hälsonav och ett hotellkomplex med entreprenörsboende. Nu växer nya verksamheter fram invid Boden Business Park i Sävast.

KATEGORIER

Vill du hänga med?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter om Bodens utveckling direkt i brevlådan!