NYHETER

H2GS får tillstånd att börja bygga stålverk i Boden
H2GS får tillstånd att börja bygga stålverk i Boden

Mark-och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt beviljade på fredagen H2 Green Steel en positiv byggnadsdom. Beslutet innebär med stor sannolikhet att företagets planer på att uppföra ett stålverk för grön stålproduktion på Boden Industrial Park nu realiseras.

Det positiva beskedet från domstolen innebär att H2 Green Steel har beviljats rätten att påbörja icke bygglovspliktiga och förberedande mark- och anläggningsarbeten som grävning och förflyttning av jordmassor. Det ligger också helt i linje med vad företaget inledningsvis kommer att behöva göra. Uppstarten av H2 Green Steels arbete på delar av Boden Industrial Park kommer att påbörjas under augusti månad.

Kommunalrådet Claes Nordmark är lycklig menar att detta är ett historiskt datum. Foto: Mats Engfors / Fotographic

– Den 1 juli 2022 är från och med i dag ett historiskt datum för Boden och ett viktigt datum i den svenska industrihistorien. Nu inleds början på en helt ny epok som på vi inte har skådat på över 100 år, när Boden Fästning byggdes, och som kommer att förändra vår stad och vår region för kommande generationer. Jag är glad och stolt över att få vara en del av detta och vill framhålla det väldigt goda samarbetet mellan Bodens kommun och H2 Green Steel, allt det fina arbetet som Bodens kommuns tjänstepersoner har uträttat samt de tillsynsmyndigheter som på ett skyndsamt och professionellt sätt bidragit i processen som har gjort detta möjligt, säger Claes Nordmark, kommunalråd.

Parallellt med detta pågår ett antal processer där markavtalet mellan Bodens kommun och H2 Green Steel rörande det utpekade markområdet på Bodens Industrial Park är central för bägge parter. Även kommunens detaljplaner för både Bodens Industrial Park och den s.k Infrastrukturkorridoren går ut för granskning. Detaljplanerna påverkar inte H2 Green Steels förestående markarbeten kopplade till den positiva byggdomen.

– En positiv byggnadsdom gör att vi nu tillsammans med H2 Green Steel kan fortsätta med en otroligt spännande och komplex process för kliva vidare i den gröna samhällsomställningen. Mycket jobb återstår men jag är stolt över vad vi i Bodens kommun hittills har åstadkommit och möjliggjort för att säkerställa framdriften i just det här projektet. Nu kommer trycket att öka rejält och vi ser fram emot en spännande höst, säger Mats Berg, kommunchef och näringslivschef.

Läs Mark- och miljödomstolens nyhet med mer information om domen här: https://www.domstol.se/nyheter/2022/07/h2gs-ab-far-tillstand-att-borja-bygga-stalverk-i-boden/

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

NYHETSBREV

Vill du hänga med? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

RELATERADE NYHETER

Här är duon som tar världen till Boden

Växthus som drivs av spillvärme, markstationer som kommunicerar med satelliter och framtidens elnätslösning. Möt affärsutvecklarna som ligger bakom flera stora projekt

Byggboom på Boden Business Park

En matbutik, ett hälsonav och ett hotellkomplex med entreprenörsboende. Nu växer nya verksamheter fram invid Boden Business Park i Sävast.

KATEGORIER

Vill du hänga med?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter om Bodens utveckling direkt i brevlådan!