NYHETER

Coop Norrbotten bygger ny butik i Sävast
Coop Norrbotten bygger ny butik i Sävast

Sommaren 2023 slår Coop Norrbotten upp portarna till sin nya butik i Sävast. Sortimentet kommer anpassas för Sävastborna och tekniska lösningar ska göra affären ännu mer hållbar.  

Byggnaden på Boden Business Park-området blir nästan 2 000 kvadratmeter stor. Det är en tredjedel av Stora Coop i centrala Boden, men för att vara en Coopbutik så handlar det om en ganska stor affär, i alla fall i Norrbotten.  

Planerna på satsningen i Sävast fanns redan innan H2 Green Steels offentliggjorde deras avsikt att etablera sig i Boden, vilket i sin tur gjorde att Coop Norrbotten beslutade sig för att bygga en större butik. 

– Vi vill att våra matbutiker ska finnas i stadsdelar som växer och det gör Sävast. Med tanke på stålverket som planeras att byggas här i Boden så tror vi att Sävast kommer fortsätta att växa. Då känns det naturligt för oss att satsa på en större butik där, säger Peter Fjällborg, vd för Coop Norrbotten.  

Illustration av hur byggnaden kan se ut mot sydost. Illustration från HS Copy.

Affären kommer placeras på tomten närmast trafikplatsen till väg 97, och det kommer byggas en ny infart från Svängleden, mittemot Tallkronsvägen. 

– Placeringen innebär att det blir enormt smidigt för pendlare mellan Luleå och Boden att svänga in och göra inköpen före eller efter jobbet. Vi får också en bra möjlighet att skapa ett kluster av utbud tillsammans med det andra som planeras i området, säger Peter Fjällborg. 

Mindre svinn

Målsättningen är att skapa en butik som är optimerad för kunderna. 

– Vi kommer att anpassa vårt sortiment av matvaror utifrån de kunder som handlar där så att det blir en butik som verkligen passar Sävastborna. Om vi lyckas att erbjuda mer relevanta varor så innebär det också att vi minskar på svinnet. 

Om allt går som planerat startar bygget den 8 augusti och butiken ska stå redo att ta emot kunderna under sommar 2023. Hållbarheten är ett viktigt område för Coop Norrbotten. Därför kommer kylanläggningarna, ventilationen och belysningen att utrustas med den senaste tekniken för att minska på energianvändningen. Det kommer också att monteras solceller på taket för att kunna bidra med egen elproduktion och på parkeringen kommer det att installeras möjlighet till snabbladdning för elektriskt drivna bilar. 

– Vi är ett hållbart företag och de här åtgärden hjälper oss att spara på resurser i företaget, men också på jordens resurser. 

Peter Fjällborg, vd Coop Norrbotten. Foto: Per Pettersson.

Coop Norrbotten har köpt marken av Bodens kommun för 3 338 000 kronor. Bygglovet är beviljat och utställt från att detaljplanen för Boden Business Park vinner laga kraft. Om detaljplanen inte överklagas innebär det att bygglovet blir giltigt den 27 juli. 

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

16 september 2022
I oktober 2021 presenterade Bodens kommun ett förslag på detaljplan för större etableringar med industriändamål på Boden Industrial Park. Verksamhetsområdet Svartbyn[...]
1 mars 2022
Företaget vill bygga ett imponerande hotellkomplex som verkligen sätter avtryck. Centralt för projektet är hållbarhet och återbruk.    När förslaget på den nya[...]
18 november 2022
En matbutik, ett hälsonav och ett hotellkomplex med entreprenörsboende. Nu växer nya verksamheter fram invid Boden Business Park i Sävast. Den[...]

NYHETSBREV

Vill du hänga med? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

RELATERADE NYHETER

Här är duon som tar världen till Boden

Växthus som drivs av spillvärme, markstationer som kommunicerar med satelliter och framtidens elnätslösning. Möt affärsutvecklarna som ligger bakom flera stora projekt

Byggboom på Boden Business Park

En matbutik, ett hälsonav och ett hotellkomplex med entreprenörsboende. Nu växer nya verksamheter fram invid Boden Business Park i Sävast.

KATEGORIER

Vill du hänga med?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter om Bodens utveckling direkt i brevlådan!