Menu Stäng

NYHETER

Fler satsningar på smarta växthuset
Fler satsningar på smarta växthuset

Växthusprojektet har väckt intresse på både den nationella och internationella scenen.

Research Institute of Sweden har nyligen beviljat 800 000 kronor till en forskningsgrupp för att samla in data och utreda hur odlingen kan optimeras i de smarta växthus som testas och utvecklas i Boden. 
– Pengarna innebär att vi kan lägga ner fler timmar på projektet. Samla in timmar och göra mätningar som förhoppningsvis leder till vidareutveckling, säger Mattias Vesterlund, program- och projektledare vid ICE datacenter anläggning i Luleå.  

Växthusprojektet i Boden handlar om att ta till vara på spillvärmen från dataserverhallar och använda den energin till att framställa mat i ett subarktiskt klimat – året runt. Dessutom utreds hur kameror och sensorer kopplade till artificiell intelligens (AI) skulle kunna användas för att ytterligare optimera förhållandena i växthuset. 

Även utanför Sveriges gränser följs projektet med stort intresse. Under februari besökte Marco Streng, vd och medgrundare till Genesis Digital Assets, Boden och fick då en rundtur i växthuset och även en beskrivning av projektet. 

Det är hans företag som äger datacentermodulen som ska förse växthuset med värme under forskningsprojektet. 

– Normalt så blåser vi ju bara ut värmen från hallarna, men här använder vi den för att odla grönsaker istället. Det är fantastiskt att det är möjligt, säger Marco Streng. 

Tim Leipold och Marco Streng, Genesis Digital Assets.

Och det var tydligt att besöket fängslade den tyske affärsmannen som har uttryckt en vilja att utöka sitt samarbete i den framtida utvecklingen av lokal matproduktion genom värmeåtervinning. 

– Det här är framtiden och det är tydligt att det inte är bara vi i Boden som känner så, säger Håkan Nordin, affärsutvecklare vid Boden Business Agency. 

Nästa vecka väntar nästa steg för forskningsprojektet då värmen från modulen kopplas in och forskarna kan börja samla in och analysera datan.     

– Det är nu som vi får en känsla för hur teorin fungerar i praktiken och att vi kan göra mätningar i större skala. Det känns jättespännande, säger Håkan Nordin. 

Klicka här för att se filmen om växthusprojektet (OBS Engelskt tal)

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

31 augusti 2022
Boden Business Park, Boden Business Agency och Energimyndigheten jobbar i ett trepartsförhållande där målet är att ta tillvara spillvärmen från[...]
27 juni 2022
Ecoblooms teknik ska samla in data och hjälpa till att maximera odlingen i växthusprojektet. Nu berättar deras vd varför deras[...]

NYHETSBREV

Vill du hänga med? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

RELATERADE NYHETER

KATEGORIER

NYHETSBREV

Vi håller just nu på att byta system för nyhetsbrev. Inom kort kommer du ha möjligheten att registrera dig. Välkommen åter!