Menu Stäng

NYHETER

Ett 300 kvadratmeter smart växthus
Ett 300 kvadratmeter smart växthus

Odla året runt i Boden? Nu ska det bli verklighet.
Bygget av ett växthus som ska drivas av återvunnen energi från ett datacenter är i gång.
– Lyckas vi med det här finns det stora utvecklingsmöjligheter, säger Sture Nordmark som ansvarar för bygget.

Flera företag samarbetar i projektet på det gamla militärområdet AF1. Det internationella företaget Genesis Digital Assets (GDA) driver datacentret som är på en halv megawatt och vars spillvärme ska driva det 300 kvadratmeter stora växthuset. Boden Business Park och Bodens Utveckling bygger värmeöverföringsdelen tillsammans med det lokala företaget Ventilationsfirma IM och multinationella Systemair. Även Luleå Tekniska Universitet och det svenska forskningsinstitutet RISE är med i projektet.

Den lokala entreprenören Sture Nordmark, Nordmark AB, ansvarar för bygget av växthuset. Han har länge arbetat smart med både återbruk och återvinning. Den cirka en meter höga muren som stålkonstruktionen är fäst vid är uppmurad med återbrukad mursten.
– Jag vill vara med och utveckla Boden så mycket som möjligt. Det här är vi kanske unika med och kan säkert utveckla mycket mer.
– Det här är ju bara en prototyp. Lyckas vi med det här finns det stora utvecklingsmöjligheter. Det ser vi fram emot, säger Sture Nordmark.

För sju-åtta år sedan försökte Sture Nordmark driva ett eget växthus i Boden. Det strandade på att det blev för dyr värme och för dyr ström. Nu är förhoppningen att producera varor som går att sälja till butiker i Boden och övriga Norrbotten.
– Med de moderna LED-lamporna och närheten till datahallen är det ett helt annat läge, säger Sture Nordmark.

Arbetsmarknadsenheten i Bodens kommer att bedriva verksamhet i växthuset genom socialfondsprojektet Växtzon oändlig.
– Vi ser fram emot att ha folk som kan jobba här som kanske inte har så enkelt att komma ut på övriga arbetsmarknaden, det är väldigt viktigt, säger Sture Nordmark.

Genom Boden Business Park samarbetar Bodens kommun med Energimyndigheten. Syftet med samarbetet är att främja helhetssyn i energianvändningen och gynna en framtida utveckling av industri inom främst IT-relaterade branscher och livsmedelsproduktion. Ett sätt är att ta tillvara på spillvärmen från datacenter – det smarta gröna.

Läs mer: Växthus som drivs på spillvärme | BodenXT

Läs mer: Driva växthus med spillvärme från datacenter | BodenXT

Läs mer: Växtzon oändlig – smart grön kompetensutveckling | BodenXT

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

31 augusti 2022
Boden Business Park, Boden Business Agency och Energimyndigheten jobbar i ett trepartsförhållande där målet är att ta tillvara spillvärmen från[...]

NYHETSBREV

Vill du hänga med? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

RELATERADE NYHETER

KATEGORIER

NYHETSBREV

Vi håller just nu på att byta system för nyhetsbrev. Inom kort kommer du ha möjligheten att registrera dig. Välkommen åter!