Menu Stäng

NYHETER

Bodenxt Talks – Grön vätgas i massiv skala
Bodenxt Talks – Grön vätgas i massiv skala

I ett rykande färskt avsnitt av Bodenxt Talks lägger vi fullt fokus på vätgas. Produktionen av gasen blir avgörande i processen att skapa grönt stål på Boden Industrial Park, och det är mycket stora mängder vätgas som ska produceras.  

Gäster i studion är Kajsa Ryttberg-Wallgren, chef för affärsområde vätgas vid H2 Green Steel och Håkan Nordin, affärsutvecklare vid Boden Business Agency.  

Stora mängder vätgas är en integral del i H2 Green Steels verksamhet. Förenklat beskriver Kajsa Ryttberg-Wallgren hur vätgasen skapar vatten som utsläpp istället för koldioxid. 

– I järnmalmen finns det syre och den vill du få bort. Då kan du elda med en massa koks, eller kol, för att helt enkelt få kolet att para ihop sig med syret. Då skapas det CO2 som utsläpp och så får du järn. Om du istället använder vätgas för att göra det här – två väteatomer, H2 – och kopplar ihop mot syret i järnmalmen så blir det H20. 

Vätgasproduktionen innebär att vi får en expertis i Boden som vi inte har haft tidigare, och som inte finns på många platser i världen. En förhoppning från Boden Business Agency är att kunna jobba vidare med fler aktörer inom området, med olika användningsområden. 

– Dimensionen på den här anläggningen gör att den är världsunik, vilket också såklart säljer automatiskt ut till världen – “vad är det som händer uppe i norr?”, och i Boden specifikt. Det är hur vi bygger vidare på det som jag tycker är lika spännande. Hur vi som kommun eller region kan utveckla den möjlighet vi nu får, säger Håkan Nordin. 

En av de vanligaste frågorna kring vätgasproduktionen handlar om säkerheten. Kajsa Ryttberg-Wallgren beskriver sannolikheten för en vätgasexplosion som väldigt, väldigt låg och att de har säkerheten som första prioritet i alla steg.  

– Den stora risken kan man säga är vätgaslagret. Vi har begränsat det, vi har bara ett par timmars lager så det är litet. Sen får det inte stå närmare än 275 meter från ställverket eller boende. Vi har 400 meter till ställverket, 600 meter till närmsta boende och 1,7 kilometer till Norra Svartbyn. Jag förstår att man kan känna sig orolig men vi har från vårt håll gjort allt vi kan för att med marginal vara inom de regler som finns. 

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

12 november 2021
Vi steppar upp kommunikationen kring den stora industri- och samhällsomställning som just nu pågår i Boden och vår region. Se premiären av Bodenxt Talks. För att[...]

NYHETSBREV

Vill du hänga med? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

RELATERADE NYHETER

Prova-på-mässa för framtidens jobb

29-30 september hålls utbildnings- och rekryteringsmässan Future Norrbotten på Bodens Energi Arena. Här får ungdomar, arbetssökande, yrkesväxlare, utbildare och arbetsgivare

KATEGORIER

NYHETSBREV

Vi håller just nu på att byta system för nyhetsbrev. Inom kort kommer du ha möjligheten att registrera dig. Välkommen åter!