Hur kan det upplevda avståndet mellan Boden och Luleå överbryggas? Den frågan ska några av Sveriges främsta arkitekter, konstnärer och designers fördjupa sig i. Fyra team har valts ut för att visualisera framtidens livsmiljöer i Boden och Luleå.
I Norrbotten och Västerbotten pågår just nu en av de största investeringarna någonsin på grön industri, teknik och infrastruktur. Satsningen ställer ökade krav på arbetskraft och attraktiva, hållbara miljöer som gör att de som bor här vill stanna kvar och nya vill flytta hit.
Inom projektet Visioner: i norr har elva kreativa team valts ut för att tänka nytt kring framtidens hållbara, inkluderande och vackra livsmiljöer. Projektet är en del i Rådet för hållbara städers och EU:s satsning New European Bauhaus. Sex kommuner i Norrbotten och Västerbotten får chansen att tillsammans med arkitekter, konstnärer och designers tänka fritt i satsningen Visioner: i norr. Skissande kommer att ske i respektive kommun under våren med hänsyn till rådande restriktioner och därefter finslipas skisserna. Resultatet slutredovisas till sommaren 2022.
– Nya städer och livsmiljöer skapas bäst om många olika discipliner arbetar tillsammans och det är just detta som utlysningen handlar om. Det är helt otroligt kompetenta team som nu tillsammans med kommunerna skissar på konkreta utmaningar. Visioner: i norrska fungera som en katalysator för framtida utveckling och ge inspel till kommunernas arbete och även kunna inspirera andra, säger Helena Bjarnegård, riksarkitekt och ordförande i Rådet för hållbara städer.
För att stärka utvecklingen i regionen har Luleå och Boden tecknat en gemensam avsiktsförklaring. Visionen är att kommunerna genom samverkan ska stärka sin gemensamma attraktionskraft som bostads- och verksamhetsorter för människor, företag och institutioner.
Luleå kommuns stadsarkitekt Johan Eriksson-Buhr:
– Idag räcker det inte med att bara bo och arbeta. Kommunerna måste också vara attraktiva livsmiljöer där dygnets alla timmar bidrar till ett positivt och meningsfullt liv. Luleå och Boden har samma arbetsmarknad och bostadsregion. Tillsammans kan vi hjälpa varandra att lyckas i den här omställningen och med de utmaningar vi har framför oss vad gäller kompetensförsörjning och att vara en attraktiv region att bo i.
– Vi behöver jobba för att tillsammans skapa en gemensam framtid där våra två städer är föredömen när det kommer till attraktiva livsmiljöer. Vilka synergier kan vi dra av varandras olikheter och likheter som städer? Hur kan arkitektur och design hjälpa till och bidra till att minska både det fysiska och mentala avståndet, säger Johan Eriksson-Buhr.
Gustav Hamlund, planarkitekt i Bodens kommun menar att kommunerna står inför en förändring som saknar motstycke och han hoppas att projektet ska leda till att relationen mellan Boden och Luleå utvecklas.
– Hur kan vi överbrygga det upplevda avståndet mellan Boden och Luleå? Frågan vi ställer är avsiktligt öppen. Det är troligtvis inte ens samma fråga för dig som det är för mig. Om två städer vill närma sig varandra, hur kan det se ut? säger Gustav Hamlund och fortsätter:
– För oss planerare kan det betyda en sak, men vad betyder det för en kulturgeograf? En arbetspendlare? Vi behöver vara ödmjuka inför att vi inte sitter på alla svar, vi tror och hoppas att det här projektet kan bli en del i att förstå hur vi, Boden och Luleå, kan utveckla relationen mellan kommunerna.
Team TIP++
Fakta:
- Bakom utlysningen Visioner: i norr står bland andra Boverket, ArkDes, Energimyndigheten, Vinnova och Formas, genom Rådet för hållbara städer, tillsammans med kommunerna Kiruna, Gällivare, Boden, Luleå, Skellefteå och Umeå.
- Skissande kommer att ske i respektive kommun under våren med hänsyn till rådande restriktioner och därefter finslipas skisserna. Resultatet slutredovisas till sommaren 2022.
- Resultatet och projektet ska bland annat bidra till att höja nivån i samtalet om framtidens hållbara livsmiljöer och kunna implementeras i kommunernas strategiska planering. Tanken är också att det ska kunna spridas till andra aktörer inom det stora internationella EU-nätverket kring New European Bauhaus.
Boden & Luleås case- Tvillingar i norr. Hur kan vi överbrygga det upplevda avståndet mellan Boden och Luleå? | Team: Luleå: Nordic Future Björn Ekelund, Warm in the Winter Nisse Örnberg, Warm in the Winter Erik Giudice, Erik Giudice Architects Gustav Magnusson, Erik Giudice Architects Christina Eneris, AFRY Camilla Fransson, AFRY Lia Ghilardi, Lia Ghilardi/Univeristy College London Lisa Torell, Lisa Torell Presskontakt för teamet: Björn Ekelund, Warm in the Winter, 070 334 77 39
Team Luleå: Fieldstudio Hildegun Varhelyi, Varhelyi+Varhelyi/SLU Isabelle Sahba, arkitekt/konstnär Michaela Frycklund, Umeå konsthögskola Eliot Axelsson, formgivare/BOSMAN.XYZ. Shueyb Abshir Mohamed, Luleå tekniska universitet David Varhelyi, Umeå konsthögskola Maryan Abshir Mohamed, Luleå tekniska universitet Presskontakt för teamet: Michaela Frycklund, Umeå konsthögskola, 0702471012
Team Boden: HallemarHejdelind Veronica Hejdelind, HallemarHejdelind/Kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet, Regeringskansliet Dan Hallemar, HallemarHejdelind Carmen Izquierdo, Esencial Mariano Tellechea, Esencial Ida-Maria Classon Frangos, Landskapslaget Johannes Samuelsson, frilans/egen firma Presskontakt för teamet: Veronica Hejdelind, HallemarHejdelind, 0730-727274
Team Boden: Team TIP++ Anna Sundman, Theory Into Practice (TIP) David Väyrynen, frilans/egen firma Magnus Björkman, TIP Nils Björling, Chalmers ACE Nils Borg, Borg & co Veronika Borg, Borg & co
Presskontakt för teamet: Magnus Björkman, TIP++, 0736-476594 |