Menu Stäng

NYHETER

Visionen för det goda livet
Visionen för det goda livet

Inriktningen i delprojektet leva och bo är att skapa och erbjuda livsmiljöer där människor vill bo, mår bra och kan utvecklas. Hur, varför och var människor vill bo skiljer sig åt och därför är det viktigt att kunna erbjuda ett brett utbud av livsmiljöer.

Det centrala i leva och bo är att arbeta fram visionen för Det goda livet. Detta innebär att identifiera värden och kvaliteter som är viktiga för människor som bor i kommunen men också för de som kommer att flytta hit. Dessa värden och kvaliteter kommer att utgöra visionen för Det goda livet.

Stort underlag

Ända sedan 2017 har det pågått mängder av medborgardialoger och undersökningar. Dessa har tagits med i visionsarbetet för att ta tillvara på röster från de som har engagerat sig i olika utvecklings- och planarbeten. Barn, pensionärer, nysvenskar, politiker, företagare, idrottsföreningar, kulturföreningar, ungdomsgrupper, utvecklingsprojekt i byarna… Listan över involverade i den framtida visionen kan göras lång.

Underlaget kompletteras under hösten 2021 där bland annat barn på mellanstadiet har fått göra sina röster hörda. Likaså har ett fokus varit på unga vuxna, dialog med servicepunkterna och landsbygdsrådet samt potentiella inflyttare.

Alla tankar och idéer som framkommit under dialogerna sammanställs under hösten och samlas i en vision med utvecklingsområden.

Fler bostäder behövs

En grundläggande fråga är bostäder. I Bodens kommun finns en bred palett av boendemiljöer att erbjuda i hela kommunen. Men det kommer att behövas nybyggnationer. Just nu kartläggs vad som finns och vad som kan växa på ett klokt sätt på olika platser i kommunen. Till exempel arbetas det med att ta fram nya byggbara tomter i Unbyn och i Sävastområdet.

I Råne älvdal har det i en egen förstudie inventerats tomma hus. En liknande tanke planeras nu av EDEK även i Edeforsbygden för att bidra till en tydlig gemensam bild av boendealternativen i älvdalarna.

Framtidens kommuninvånare

I arbetet tittas det också på vilka som kan vara de tänkbara inflyttarna och vad som kan locka olika typer av nya bodensare. Det handlar bland annat om personer i arbetsför ålder. Vad är viktigt för att dessa ska vilja flytta hit? Hur vill de bo och hur ska vi organisera värdskap och inkludering?

Livet mellan husen

Andra aspekter är allt det som fyller våra liv utanför jobbet – en rik fritid, bra kommunikationer, skola och barnomsorg, kultur, för att bara nämna några exempel. De som förväntas flytta hit väljer inte bara att flytta till ett jobb, utan till ett nytt liv där allt utanför jobbet betyder minst lika mycket. Många av de vardagliga mervärden som vi som redan bor här tar för givet, kan vara just det som får andra att vilja byta liv och få den livskvalitet som vi har här.

Läs mer: Ängsyta i centrala Boden för biologisk mångfald | BodenXT

Läs mer: Kreativa team sökes när kommuner i norra Sverige ska tänka nytt | BodenXT

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

20 juni 2022
Punkthus vid Ica Nära Sävast, verksamhetslokaler, nya längor med tvåplanshus och höghus på tio våningar. Det är visionen när BodenBo[...]

NYHETSBREV

Vill du hänga med? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

RELATERADE NYHETER

Prova-på-mässa för framtidens jobb

29-30 september hålls utbildnings- och rekryteringsmässan Future Norrbotten på Bodens Energi Arena. Här får ungdomar, arbetssökande, yrkesväxlare, utbildare och arbetsgivare

KATEGORIER

NYHETSBREV

Vi håller just nu på att byta system för nyhetsbrev. Inom kort kommer du ha möjligheten att registrera dig. Välkommen åter!