Menu Stäng

Projekt

Växthus som drivs på spillvärme
Växthus som drivs på spillvärme

Boden Business Park, Boden Business Agency och Energimyndigheten jobbar i ett trepartsförhållande där målet är att ta tillvara spillvärmen från datacenter för att odla grönsaker i växthus. I norr importeras majoriteten av grönsakerna som vi äter. Det är viktigt att vi blir mer självförsörjande för att undvika transportsträckor och skapa ett hållbart samhälle.

På det gamla militärområdet AF 1 ska Genesis Digital Assets (GDA) datacenter som är på en halv megawatt i samarbete med flera företag, ta tillvara spillvärmen och föra över det till ett 300 kvadratmeterstort växthus. Personer som står långt från arbetsmarknaden ska genom systerprojektet Växtzon oändlig arbeta med odling i växthuset för att få arbetslivserfarenhet och en fot in på arbetsmarknaden. 

Läs mer: Växtzon oändlig – smart grön kompetensutveckling | BodenXT

Hållbarlivsmedelsproduktion

Den lokala entreprenören Sture Nordmark, Nordmark AB, ansvarar för bygget av växthuset. Han har länge arbetat smart med både återbruk och återvinning. Den cirka en meter höga muren, som stålkonstruktionen för växthuset är fäst vid, är uppmurad med återbrukad mursten. Nu är förhoppningen att producera varor som går att sälja till butiker i Boden och övriga Norrbotten. Målet är att nå en affärsmässig framställning av grödor och därefter skala upp denna produktion för att skapa en mer hållbar livsmedelsförsörjning. 

Cirkulär ekonomi

Projektet är ett första test för att driva växthus på spillvärme. Uppvärmningen av växthus i norra Sverige har varit dyrt under vinterhalvåret och där av inte ekonomiskt hållbart som affärsidé. Ett cirkulärt tänk med att använda spillvärme för uppvärmning minimerar uppvärmningskostnaden och kan skapa ett hållbart system för odling i subarktiskt klimat. Med den spillvärme som finns i dagsläget kan driva cirka 300 växthus i den här storleken i Boden.

Syftet med samarbetet är att främja en helhetssyn i energianvändningen och gynna en framtida utveckling av industri inom främst IT-relaterade branscher och livsmedelsproduktion. Ett sätt är att ta vara på spillvärmen från datacenter ­­– det smarta gröna.

Ansvariga

Boden Business Park, Boden Business Agency och Energimyndigheten ansvarar för strategiarbetet. Projektet Växtzon oändlig, drivs av JobbCenter, Bodens kommun, jobbar med att skapa möjligheter för personer som står långt från arbetsmarknaden. Sture Nordmark, Nordmark AB, ansvarar för bygget av växthuset.

Plats

Det gamla militärområdet AF 1, en del av Boden Plug and Play.

Förväntas färdig

Februari 2021.

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

7 mars 2022
Växthusprojektet har väckt intresse på både den nationella och internationella scenen. Research Institute of Sweden har nyligen beviljat 800 000 kronor[...]

NYHETSBREV

Vill du hänga med? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

RELATERADE NYHETER

KATEGORIER

Tillhörande dokument

[gallery_tags]

NYHETSBREV

Vi håller just nu på att byta system för nyhetsbrev. Inom kort kommer du ha möjligheten att registrera dig. Välkommen åter!