Menu Stäng

NYHETER

Har skrivit kontrakt värt 100 miljarder
Har skrivit kontrakt värt 100 miljarder

H2 Green Steel har sålt mer än hälften av den årsproduktion som ska tillverkas i Boden från 2025.  
Det handlar om summor på minst 100 miljarder kronor och bland kunderna finns några av världens kändaste varumärken. 

Henrik Henriksson, vd för H2 Green Steel.

Från och med 2025 beräknar H2 Green Steel kunna tillverka 2,5 miljoner ton stål. Nu uppger bolaget att 1,5 miljoner av dessa redan är säkrade i kontrakt som löper över fem till sju år.  

– Räknat på sex år innebär det i genomsnitt ett ordervärde på nio miljoner ton. Det är cirka 100 miljarder om vi räknar på mer normala tider, 130 miljarder med dagens stålpriser, säger Henrik Henriksson, vd för H2 Green Steel. 

Kontrakten fungerar även som en säkerhet mot bankerna vilket skapar en större trygghet med tanke på de stora investeringar som kommer göras de närmaste åren. 

–Det är en mycket bra bas att stå på då med tanke på hur mycket vi planerar att investera i samband med bygget av vätgasanläggningen och stålverket i Boden.

Två tredjedelar ska finansieras med lån. Där har H2 Green Steel ansökt om lån från Europeiska investeringsbanken och om en kreditgaranti från den svenska staten för så kallade gröna industriinvesteringar. 

Kända kunder

Bland kunderna finns lastbilstillverkaren Scania, vitvarubolagen Electrolux och Miele och biltillverkarna Mercedes-Benz och BMW. Dessa är bara några exempel av alla företag som vill samarbeta med H2 Green Steel.   

Henrik Henriksson anser att orderinströmningen är särskilt bra eftersom det handlar om ett högre pris på cirka 25 procent än för konventionellt stål. 

För honom är det också tydligt att ideologin bakom H2 Green Steel ligger helt i linje med vad konsumenterna förväntar sig av producenterna.    

– När vi lanserade H2 Green Steel för ungefär ett år sedan så skapade det en stor våg som just nu förändrar hela stålindustrin. Nu är det fler som följer efter vårt initiativ och vill tillverka stål med ett så litet klimatavtryck som möjligt. Det är också fler som vill köpa grönt stål. Det är precis det vi vill uppnå. Vi får också jättebra återkoppling från våra kunder och deras långsiktiga tänk hjälper oss att växla upp ytterligare och fortsätta att leda den gröna omställningen, säger Henrik Henriksson  

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

16 september 2022
I oktober 2021 presenterade Bodens kommun ett förslag på detaljplan för större etableringar med industriändamål på Boden Industrial Park. Verksamhetsområdet Svartbyn[...]

NYHETSBREV

Vill du hänga med? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

RELATERADE NYHETER

KATEGORIER

NYHETSBREV

Vi håller just nu på att byta system för nyhetsbrev. Inom kort kommer du ha möjligheten att registrera dig. Välkommen åter!