I delprojektet kompetensförsörjnings första fas tas ett helhetsgrepp om den gemensamma arbetsmarknaden i Boden, Luleå och regionen för att snabbt få fram den kompetens som behövs. I princip alla branscher kommer att växa direkt eller indirekt genom nya etableringar.
De pågående etableringarna i vår region beräknas ge 100 000 nya invånare i Norr- och Västerbotten inom en snar framtid. Tillväxttakten är extremt snabb och har redan börjat runt en av norra Europas största batterifabriker Northvolt i Skellefteå. De etableringar som diskuteras i Boden följer liknande mönster. Det handlar inte bara om att få fram efterfrågad specifik kompetens till de nya etableringarna, utan också om att fylla på alla de branscher och yrkesgrupper som påverkas runtomkring.
– Vi vet att vård, skola och omsorg har kompetensbrist redan idag på grund av demografin. De kommer behövas ännu mer och där måste vi möta upp och få in fler, säger Magnus Åkerlund, delprojektledare och förvaltningschef på Arbetsmarknads- och utbildningsförvaltningen i Boden.
Byggarbetare är en annan grupp som med all säkerhet kommer att behövas ganska omgående redan i uppbyggnadsskedet av de nya etableringarna.
– Där samarbetar vi med byggbranschen i länet och ser även över utbildningssystemet med vuxenutbildningar, yrkeshögskola med mera.
Lägst arbetslöshet i landet
Yrken som påverkas är busschaufförer, turism, handel och serviceyrken av alla de slag. Ju fler som flyttar hit, desto mer spiller det av på andra branscher.
Vi kan förvänta oss en rörelse inom landet från områden som har högre arbetslöshet än Luleå-Boden som har lägst arbetslöshet i landet tillsammans med Gotland. Av dagens arbetslösa uppskattas en viss del kunna få de nya jobben.
Andra kompetenser måste attraheras internationellt. En del av de som kan tänkas flytta hit kan också ha respektive med sig som behöver matchas med andra typer av arbetsplatser, barnen ska lotsas till rätt skolor och så vidare.
Vill välkomna och utbilda
Magnus Åkerlund talar om ”kompetensattraktion”. Det handlar om värdskap och att skapa en alert struktur som ger intresserade en mjuk landning här hos oss. Och att ligga steget före med de utbildningar som krävs, på alla nivåer, från att locka gymnasieelever till efterfrågade yrken till att vara snabba med att hjälpa personer i kommunen och länet som vill omskola sig till yrken som efterfrågas. Praktikplatser här från utbildningar på andra orter, organiserade hemvändarkampanjer och koppling till nationella utbildningsaktörer är bara några exempel på grepp som kan komma att tas.