Den 17 maj bjuder H2 Green Steel och Boden Business Park in näringslivet för att informera om statusen kring etableringen och inköpsprocessen.
Två entreprenörer från Boden hoppas att den kan öppna upp dörren för ett framtida samarbete.
I mitten av juni beräknas mark- och miljödomstolen hålla en huvudförhandling där det ska avgöras om H2 Green Steel beviljas byggnadsdom eller inte. Om domstolen säger ja så innebär det att bolaget kan börja förbereda marken inför byggnationen av stålverket, även om den stora huvudförhandlingen kring miljötillståndet för verksamheten sker till hösten.
M Hansén bil och maskin AB och Team Kjellin mining och entreprenad AB är två Bodenföretag inom anläggningsbranschen som äger maskiner som skulle kunna användas vid markarbetet.
Båda är mycket intresserade av att få veta mer om hur H2 Greens Steel tänker kring bygg- och inköpsprocessen och kommer närvara på träffen på Boden Business Park den 17 maj.
– Jag är ju naturligtvis nyfiken på att höra vilka resurser de kommer att behöva. När börjar bygget, i vilken entreprenadform? Helt enkelt upplägget, säger Mattias Hansén, grundare och ägare av M Hansén bil och maskin AB.
– Vi känner att vi är bra anpassade för att klara uppdraget om vi skulle få det, men det är alltid bra att veta förutsättningarna. Vilken volym handlar det om och hur långt har de kommit kring logistiska lösningar? Till exempel tänkta tippområden, säger Mattias Kjellin, grundare och verksam vd till Team Kjellin mining och entreprenad AB.
Mattias Hansén och Mattias Kjellin, två lokala entreprenörer som startade var sitt företag med en maskin.
Båda företagen har gjort en häftig resa sedan mitten av 2000-talet fram till idag. Där de startat med en maskin och i dag äger stora maskinparker med över 100 anställda.
Men majoriteten av jobben de utför sker ofta på andra platser än i Boden. Därför beskriver båda det som en dröm att kunna knyta till sig ett kontrakt med H2 Green Steel.
– Självklart hade det varit speciellt att få göra ett stort jobb här i Boden. Vi är också ett företag som vill leda utvecklingen inom anläggningsbranschen och det känner vi att vi gör. Vårt mål är att genomföra jobben med ett så litet klimatavtryck som möjligt. Där har vi i dag tekniken som gör det möjligt att presentera för kunden exakt hur mycket miljöpåverkan vi gör och det kan vi göra i realtid. För oss hade det varit en chans att få visa alla här hemma hur bra vi är och vad vi faktiskt kan, säger Mattias Kjellin.
Berett att utöka
Hans branschkollega tror däremot inte att hans maskinpark i dagsläget är anpassad för att utföra en totalentreprenad i den volym som det här bygget kommer att medföra. Men han hoppas samtidigt kunna vara med och bidra med de resurser som han har och ser möjligheter för ett längre samarbete.
– Jag är berett att utöka vår verksamhet för att tillfredsställa dom behov som H2GS kommer att ha i sin produktion. Det är hyperintressant för oss. Jag har ju medarbetare som jag vet vill arbeta med dessa jobb och att kunna göra det ett hundskall bort är ju optimalt, säger Mattias Hansén och utvecklar sitt resonemang:
– Det här är en dröm för en sådan som jag. Jag har en son och dotter som går anläggningsprogrammet och det här är ju vår framtid. Därför känns det jättespännande att höra vad H2GS tänker och få knyta kontakter med personer från företaget, säger Mattias Hansén
Entreprenörerna beskriver de stora utmaningarna som fanns när företagen grundades och arbetstimmarna som det innebar. Även om de dagligen ställs inför nya utmaningar är det numera av det mer angelägna slaget. Som att lokalerna inte längre passar då maskinparken har blivit för stor, eller att samtal om anbud tar upp tid för andra nödvändiga sysslor.
– Den största utmaningen nu är att hitta all den personal som kommer att behövas när allting drar igång, en annan sak som har förändrats under det senaste året är extremt långa leveranstider av maskiner till följd av pandemin och kriget i Ukraina. Samtidigt ska det ska byggas hus, skolor, läggas avlopp och byggas järnväg. Jobben kommer finnas, säger Mattias Hansén.