Menu Stäng

NYHETER

Bodenxt Talks – Tusentals nya bostäder
Bodenxt Talks – Tusentals nya bostäder

5000 nya bodensare inom loppet av 8 år. Det är Bodens kommuns nya mål och H2 Green Steels etablering gör förutsättningarna goda. Men en nyckelfråga är bostadsförsörjningen – var ska alla nya bodensare bo? Det pratar vi om i det senaste avsnittet avsnitt av Bodenxt Talks.

Gäster i dagens program är Lars Andersson, plan- och exploateringschef på Bodens kommun och Malin Brunström, planarkitekt på Bodens kommun.

Enligt den senaste befolkningsprognosen kan 2500 personer komma att flytta till Boden inom loppet av två-tre år, om allt går enligt planerna för H2 Green Steel kommer jobben att finnas. Men en förutsättning för inflyttning är att det finns tillgängliga bostäder för alla nya bodensare.

– Vi planerar för att kunna hantera de behov som blir nu de kommande år kopplat till etableringen av fabriken. Vi tror att vi kommer att behöva tillskapa ungefär 3000 byggrätter, som kan vara småhus eller lägenheter fram till år 2030. Behovet kommer att vara som störst när man börjar jobba på fabriken, vilket blir ungefär 2024-2025, och i det läget bedömer vi att vi behöver ha framme knappt 1500 bostäder. Två-tre år, det är snart, i och med att det kanske tar ett år att bygga ett flerfamiljshus, säger Lars Andersson.

Han är övertygad om att det kommer att gå att få fram den mängder bostäder, då det finns detaljplaner för 1100 bostäder redan i dag.

– Vi har betydligt mer än 20 pågående detaljplaner, framför allt kopplat till att klara bostadsbehovet framöver, den har vi pågående planer för olika verksamhetsområden.

Han nämner bland annat planförslaget för Boden Business Park, ett projekt för entreprenörsbostäder som kommer att behövas under byggtiden av stålverket och en rad andra byggprojekt som är på gång.

– Sen har vi bostadsbebyggelse på gång på Sävastön, i stan, i Trångfors och i Unbyn. Så det är inte bara centralt utan lite utanför också, säger Malin Brunström.

Aldrig tidigare har de märkt av ett sådant tryck och efterfrågan som det finns i dag.

– Jag får nästan vare dag samtal från intressenter som vill bygga bostäder. Det är en ny värld just nu. Det kommer att hända saker i år, men framför allt så kommer det att starta nästa år, det är då det kommer hända mycket, säger Lars Andersson.

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

1 mars 2022
Företaget vill bygga ett imponerande hotellkomplex som verkligen sätter avtryck. Centralt för projektet är hållbarhet och återbruk.    När förslaget på den nya[...]

NYHETSBREV

Vill du hänga med? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

RELATERADE NYHETER

Prova-på-mässa för framtidens jobb

29-30 september hålls utbildnings- och rekryteringsmässan Future Norrbotten på Bodens Energi Arena. Här får ungdomar, arbetssökande, yrkesväxlare, utbildare och arbetsgivare

KATEGORIER

NYHETSBREV

Vi håller just nu på att byta system för nyhetsbrev. Inom kort kommer du ha möjligheten att registrera dig. Välkommen åter!