– Det vi fastnade för här i Boden var att här kan vi vara en del av något större och göra någonting för framtiden, för våra barn och generationer framöver, förklarar Willem Naudé.
Han och hustrun Annelie jobbar båda på Stegra och kom till Boden från Sydafrika för att vara en del i den stora globala gröna omställningen, i kombination med ett tryggt samhälle där deras två små döttrar kan växa upp.
– Titta, ropar Alexia, 4,5 år, och vinkar glatt.
Hon tar på sig sin varma vintermössa och kör runt med sin cykel i familjen Naudés nyköpta villa i Boden. Mössan är en favorit som hänger med både ute och inne. Här kan hon cykla och leka tryggt även utomhus.
– Tryggheten är nog den största skillnaden sedan vi flyttade hit. Det blir ännu tydligare när vi åker tillbaka och besöker Sydafrika. Senast jag var där såg jag fram emot att återvända hem till Boden – att kunna gå ensam i mörkret, inte ha staket runt huset och bara känna mig tryggare, säger Annelie Naudé.
Familjen Naudé är en av allt fler internationella familjer som har valt att låta arbetet ta dem till ett helt nytt liv på andra sidan jordklotet, till Boden och Sverige. Grundskälet till deras val är jobb på det gröna stålverket Stegra som håller på att växa fram här. Och precis som flera andra i liknande situation påtalar de att det inte är för ett kort tillfälligt äventyr under uppbyggnadstiden utan faktiskt för att byta liv och stanna länge.
– De senaste fem åren har vi tittat på möjligheten att flytta utomlands. Det vi fastnade för här i Boden var att här kan vi vara en del av något större och göra någonting för framtiden, för våra barn och generationer framöver, förklarar Willem Naudé.
Han var den som först hittade och fick en tjänst på dåvarande H2 Green Steel, nu Stegra, i Boden. Hans roll som processvatteningenjör inom Utility Technology-teamet innebär att han hanterar alla frågor som rör vattenrening inom Stegra, från råvatten till avloppsvattenrening, inom processerna för väteproduktion, järn- och ståltillverkning.
När beslutet var taget att de skulle flytta hela sitt liv till Boden, sökte även Annelie brett efter ett jobb som kunde passa henne. Det visade sig så småningom att Stegra hade behov även av hennes kompetens. Idag är hon en del av teamet som financial controller på ekonomisidan. Båda jobbar ute på “site”, Boden Industrial park, där det stora stålverket, tornet där järnsvampen (DRI) ska tillverkas och vätgasanläggningen växer fram.
Stor omställning
Att komma från en helt annan del av världen och inte kunna språket eller känna någon var en stor omställning.
– Vi hade hyrt ett hus, och det visade sig att ägaren bodde i en husvagn på tomten. Vi hade ingen bil den första månaden och var tvungna att lista ut hur vi skulle hantera alla resor till jobbet, förskolan och ärenden med kollektivtrafik. Det var så mycket snö när vi kom, och eftersom vi inte var vana vid det, var den första månaden lite kaotisk, berättar de skrattande.
De insåg snabbt att de ville ha något eget och började undersöka bostadsmarknaden. I somras köpte de ett fint familjehus som passade deras behov, och de älskar det. Nu har de svenska körkort och är experter på Bodens secondhandbutiker och köp- och säljsidor på facebook.
Barnen går i svensk förskola och framförallt Alexia har snabbt börjat prata svenska. Ibland får föräldrarna googla febrilt efter vad det är hon menar när hon på svenska förklarar vad hon vill.
Komma in i samhället
– Vi jobbar ganska hårt för att försöka komma in i samhället och kommunen. Vi brukar turas om att gå på en internationell afterwork och umgås en del med nya vänner, både sydafrikanska och andra nationaliteter, som vi fått genom jobbet.
Annelie studerar också svenska på SFI parallellt med arbetet.
En av Willems äldre kollegor på Stegra och hans fru, även de från Sydafrika, har fått rollen som barnens svenska far- och morföräldrar.
Paret Naudé berättar också att de uppskattar de engelskspråkiga gudstjänsterna i Matteuskyrkan i Boden och gemenskapen där.
– Vi upplever att alla här på något vis tar hand om varandra, man får ett leende, de vinkar. Det känns som att om du skulle fråga någon om hjälp, då är svaret alltid ja, förklarar Willem.
Njuta av närhetslivet
Efter ett år som nysvenskar har de fått uppleva alla årstider, ljusa sommarnätter, hösten, norrsken och pulkaåkning och grillning i vårvintersol.
De ser fram emot att fortsätta upptäcka sitt nya närhetsliv i Boden och Norrbotten. Njuta av friheten att kunna åka och fiska eller cykla ut i naturen på mountainbike och bara ta vara på det som finns alldeles utanför knuten.
Deras råd till andra som överväger att flytta till Boden är att våga testa något nytt.
– Även om det är en liten stad finns det mycket att göra på helgerna. Det är ett bra samhälle och en bra plats för barnen att växa upp på.
Foto: Bodens kommun/KOMM och familjen Naudés privata bilder