Fram till 2026 kommer antalet byggarbetare på H2 Green Steels sajt att öka kontinuerligt och nå kulmen på 4 000 personer under 2025.
Men redan idag märker restaurangverksamheter i Boden positiva effekter.
Drygt 60 företagare inom livsmedel- och restaurangverksamhet hade anmält sig till nätverksträffen på Boden Business Park som arrangerades av H2 Green Steel. Där fick de höra mer om bolagets förväntningar de kommande två åren och vad branschen behöver tänka på för att möta behovet som kommer att finnas.
– Vi vill verkligen bygga upp stålverket tillsammans med lokalt näringsliv så långt det är möjligt. Det här är ett sätt för oss att hjälpa dem att förbereda sin verksamhet inför det som kommer, säger Rasmus Kazinczy, inköpsansvarig H2 Green Steel.
Behovet beräknas vara som störst inom matvaruhandeln. Erfarenheter från andra platser, till exempel Skellefteå, visar att de allra flesta väljer att ta med lagad mat till byggarbetsplatsen. Men Rasmus Kazinczy förväntar sig att det också kommer att finnas ett visst behov av matförsäljning. Exempelvis via så kallade food trucks (matvagn) eller liknande.
Positiva effekter
Andreas Johansson, handlare på Ica Supermarket i Boden, uppskattade informationen.
– Vi är ju den butik som ligger närmast området och det här var värdefullt för oss. Nu fick vi ju ett perspektiv över när byggjobbarna kommer hit och när de åker hem. Det hjälper ju oss att försöka få en bra balans på antalet varor. Sedan är det ju jättesvårt att veta vilka produkter som de vill ha, men vi får vara lyhörda och försöka anpassa oss, säger han.
Effekten av H2 Green Steels etablering märks redan nu av enligt Anders Johansson. De ser dagligen fler kunder i butiken och han får medhåll av Ulrika Granström, ägare av Restaurang Färgaregatan.
– Restaurangbranschen i Sverige har det ganska tufft, men det är ingenting som vi märker av i Boden. Vi tittar istället på att rekrytera mer personal, vilket känns jätteroligt, säger hon.
Precis som flera andra restauranger i kommunen ser de en ökad kundström. Mycket tack vare etableringen av det gröna stålverket, men också inom andra sektorer.
– Vi märker allmänt att det är fler människor som vill gå på restaurang. Både personal från H2 Greens Steel. Men även fler militärer, och försvaret förväntas ju också att växa ytterligare. Det är fler tillresta som är på besök i Boden. Även när det har varit –39 har det varit fullt upp. Vi har väntat och laddat länge det här. Nu är det bara att gasa, säger en förväntansfull Ulrika Granström.
Vill du veta mer om vilka möjligheter som finns i Boden? Kontakta näringslivsutvecklaren Michaela Strömberg.