2021 investerade Hive Digital Technologies 66 miljoner dollar (ungefär 660 miljoner kronor) i ny kraftfull utrustning. Nu kan den satsningen ge Boden helt nya förutsättningar i utvecklingen av AI.
Hive Digital Technologies börsnoterades 2017 som det första kryptovalutabolaget med en grön energi- och ESG-strategi. Året därpå etablerades företaget i Boden och byggde om en hangar till en datahall.
Affärsidén var att använda teknologin till att leverera tjänster för framställning av digitala tillgångar som till exempel Bitcoin, det blev en framgång. Under åren har företaget utvecklat verksamheten. Både med investeringar i nya datacenter på andra platser, men också i utrustningen.
En stor investering skedde 2021 när den svenska delen av bolaget, Bikupa Datacenter, köpte in kraftfulla grafikprocessorer för 66 miljoner dollar. Då var syftet att optimera blockkedjetekniken för digitala tillgångar, men tre år senare får delar av den utrustningen ett helt nytt användningsområde. Artificiell intelligens (AI).
– Vi ser en ökad efterfrågan av molntjänster kopplad till AI och maskininlärning. Det här är ju tjänster som kräver stor kapacitet och vi sitter med teknik som många efterfrågar. Därför ställer vi nu om delar av vår verksamhet för att kunna erbjuda det, säger Johanna Thörnblad, vd för Bikupa Datacenter i Sverige.
Högpresterande datacenter
Kunder med behov av High Performance Computing (HPC), vilket bland annat möjliggör tjänster som ChatGPT och avancerad forskning, kommer nu kunna få dedikerat utrymme i deras molntjänster.
– Det känns jättespännande att kunna vara en del av den här utvecklingen. Vissa jämför det med hur det var i början av internet, säger hon.
Bikupa Datacenter är också tydliga med att de vill vara en positiv kraft i Bodens civilsamhälle. Det är bland annat därför som de har valt att sponsra stadens ishockeylag med betydande summor. Pengar som delvis är dedikerade till ungdoms- och breddverksamheten.
– Vi gillar verkligen Boden och hoppas ju att vår nya satsning gör Boden ännu attraktivare inom näringslivet. Det finns företag som ser stora fördelar med att vara nära ett datacenter med HPC-tjänster.
Nytänkande bransch
Bolaget har också skrivit en avsiktsförklaring med Food tech-företaget Agtira som kommer bygga ett 10 000 kvadratmeter stort växthus på Boden Plug & Play-området och det kommer i sin tur att värmas upp av restvärmen från datacentret.
– Vi befinner oss i en nytänkande bransch och försöker alltid att hitta modeller för hur vi kan bli ännu mer hållbara. Det här cirkulära tänket har varit tydligt från Bodens kommuns sida sedan vårt första möte och det var en stor anledning varför vi valde att komma hit, säger Johanna Thörnblad och fortsätter:
– Att hitta ett nytt användningsområde för restvärmen är ett sätt att utnyttja energin bättre och tänka mer hållbart. Vi kan garanterat bli bättre, men hållbarhet ligger högt uppe i prioriteringsordningen.
Vill du veta mer om vilka förutsättningar som finns för ditt företag i Boden? Klicka här