Familjen Van Der Bijl har bytt Sydafrika mot Boden. De kom för pappan Johan Van Der Bijls arbete på H2 Green Steel. Det som får dem att stanna är det naturliga värdskapet, nya vänner och en trygg vardag.
I Boden brukar vi säga att vi lever ett ”närhetsliv”, vilket betyder att vi är nära allt som är viktigt. För Johan Van Der Bijl innebär det att han kan kombinera sitt jobb som platschef på Boden Industrial Park med att äta frukost, middag och ha fritid med sin familj.
– Min tidigare erfarenhet av att arbeta utomlands krävde att jag var borta från min familj under långa perioder. Att återförenas i Boden har givit nytt liv till vår relation, och det känns som om min fru är min bästa vän igen. Jag är så tacksam för möjligheten att vara tillsammans igen, säger Johan.
– Att bo och arbeta här har varit fantastiskt. Omgivningarna är otroligt vackra och människorna är verkligen vänliga. Det svenska vädret har varit den största skillnaden för mig jämfört med andra platser jag har arbetat på. Vinterperioden är hård men vacker och njutbar, särskilt eftersom vi har börjat åka skidor. Sommaren medför ytterligare fördelar med sina långa dagar, vilket ger mycket tid att spendera utomhus efter jobbet, fortsätter han.
Blomstrande liv och trädgård
Solen strålar och äppelträden blommar i den trädgård som har gått från snötäckt till grön hemma hos familjen Van Der Bijl på villaområdet Torpgärdan i Boden. Dagen till ära har två grannar “tittat förbi”, som vi säger här i Boden. Lynette bjuder på läskande iste och sydafrikanskt bananbröd i skuggan på altanen. Genast kommer bakning och jämförelser av olika länders recept på tal. Grannen på andra sidan gatan, Anki Karlsson, har tidigare introducerat familjen i begreppet smörgåstårta. Maria von Schantz lite längre bort på området har lärt döttrarna Van Der Bijl att baka svenska kanelbullar och bjudit på svensk julmat. Hennes son äger huset som den sydafrikanska familjen hyr och hennes roll som kontakt till hyresvärden har vuxit till vänskap.
– Jag hade fått en bild av att människorna här skulle vara tysta och svåra att få kontakt med, men det stämmer inte alls. Alla är så fantastiskt välkomnande, vänliga och hjälpsamma. Hälsar, stannar och pratar spontant fast vi aldrig setts. Vi vill stanna här för alltid, säger Lynette.
Goda grannar
Lynettes första möte med Anki var när Lynette var ute och kämpade med snön alldeles i början då de hade flyttat hit.
– Hon såg nog att det gick lite tungt för mig och kom och frågade om jag ville att hon skulle visa hur man gör, skrattar Lynette.
Anki höll en snabbkurs i klassisk snöskottarteknik och gav också tips på bra redskap, hur de hanteras och var de kan köpas. Vid sitt besök såg hon dessutom att familjen saknade möbler, eftersom transporten blivit försenad från Sydafrika.
– Då sa hon bara “vi har möbler, kom och låna vad ni behöver”. Sen när snön började försvinna erbjöd hon sig att visa vad det är som växer i trädgården, berättar Lynette, som är oerhört tacksam över den spontana generositeten.
– Det är väl naturligt att man hjälper varann. Sen har dom hjälpt mig också, när jag bröt armen, ler Anki, som tycker att det bara är positivt med nya grannar och mångfald i kvarteret.
– Att ha en god relation till grannarna ger så mycket tillbaka, menar hon.
Maria påtalar också mervärdet av de nya kompetenser som kommer med inflyttningen.
– Utan deras tjänster och kunskaper skulle vi kanske inte kunna genomföra den gröna omställningen här.
Nytt socialt liv
Familjen Van Der Bijls dotter Cara har just gått ut första året på Björknäsgymnasiets International Baccalaureate Diploma Programme.
Mamma Lynette tillägger att de först var förfärade över att dottern förväntades åka buss till skolan.
– I Sydafrika hade det varit otänkbart på grund av säkerheten, konstaterar Lynette, som snart insåg att många åker buss här och att tryggheten i Boden påverkar livet och vardagen stort.
Spelutbildning
Johan Van Der Bijl, vars jobb var anledningen till familjens flytt, har i många år pendlat från familjen till stora byggsatsningar runt om i världen. Han kommer närmast från ett projekt i Liberia. Inför nästa uppdrag kände familjen att de ville vara tillsammans och för första gången följa med honom. Möjlighet fanns till flera platser i världen men flera faktorer gjorde att de valde just Boden.
Caras intresse var ett av de kanske mest avgörande skälen. Cara är intresserad av spel och hade läst om de spelutbildningar som finns i Boden. Hon såg möjligheten att fortsätta studera på Boden Game Camp efter gymnasiet.
Språk och sysselsättning
Lynette har en egen karriär som fotograf sedan många år tillbaka, men var beredd att börja om från noll på en ny plats för att få dela vardagen med maken.
– I början var det viktigaste att dottern hade det bra och att huset blev bra, förklarar hon.
Skylten “home” i bokhyllan, med mattor, möbler och tavlor från Sydafrika, ringar in att detta är deras “hemma” nu.
– Jag sa till Johan att om vi ska stanna här längre än två år – då kan jag inte hyra skidor, jag vill köpa, säger Lynette med ett skratt, efter att ha testat Storklintens pister guidad av en av Bodens inflyttningsvärdar.
Hon har nu gått SFI en tid och behärskar att konversera på svenska, kanske bäst av alla i familjen då både maken och dotter pratar engelska i vardagen. Lynette har också engagerat sig i Yalla Boden, som är ett arbetsintegrerat socialt företag med fokus på utlandfödda kvinnor.
Hon går på språkcaféer och internationell afterwork och har börjat lägga grunden för att öppna sin fotografverksamhet i Boden. Hon har också blivit en naturlig länk för andra familjer från det sydafrikanska team som successivt växer i Boden.
– Jag försöker tipsa och informera om vad vi har lärt oss här, vad som är bra att veta och tänka på, förklarar hon.
Hittills har familjen, förutom att åka slalom och se sig om i området, också hunnit se norrsken, midnattssol, delta i sin första nationaldag och midsommarfirande.
– I sommar kommer vår dotter Annika och Johans föräldrar från Sydafrika hit. Vi ser fram emot att resa och se Sverige och Norrbotten tillsammans, avslutar Lynette.
Är du också intresserad av att flytta hit? HÄR hittar du all information du behöver.
Foto: Mats Engfors, Fotographic