Boden kommer spela en central roll i utvecklingen av framtidens hållbara fiskfoder. På Vattenfalls fiskodling i Heden följer de projektet med stort intresse.
Livsmedelsindustrin står för cirka en tredjedel av världens växthusgasutsläpp och animaliska produkter har störst påverkan på miljön och klimatet. I Sverige utgör fodret 50 till 85 procent av klimatutsläppen från fisk, gris, matfågel och ägg.
För att möta problemet har Axfoundation och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) startat ett projekt med praktiker och forskare från Boden till Öland, för att utveckla framtidens foder.
Boden kommer spela en central roll i utvecklingen av fiskfoder som delvis kommer baseras på larver uppfödda med hjälp av lokalt matavfall. En pilotanläggning för insekterna beräknas inom kort att vara på plats i anslutning till det befintliga testväxthuset på industriområdet Boden Plug & Play som ligger intill Arenaområdet. Precis som växthuset kommer insektsanläggningen också att drivas av spillvärme från ett litet datacenter.
Försök på öring
Hanna Carlberg, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), och Christian Sjöland, projektledare för Framtidens mat på Axfoundation, besökte nyligen Boden för att diskutera och uppleva förutsättningarna i projektet.
Ett av besöken var ute på Hedens fiskodling som varje år föder upp och sätter ut 100 000-tals lax och öringar för att kompensera vattenkraftens påverkan på fiskens naturliga miljö.
– För oss är det här intressant av flera anledningar. Målet med vårt projekt är att utveckla framtidens cirkulära och klimatsmarta foder för flera olika djurslag. För just laxsmolten i Heden vill vi undersöka om det kan gå att tillsätta hela lokalproducerade larver till kosten, säger Hanna Carlberg.
Någonting som Henri Heimonen, verksamhetschef på Vattenfalls fiskodling i Heden, ställer sig positiv till.
– Vi har testat att ge insektsbaserat foder och animaliskt foder till havsöring i tre års tid och vi ser ingen skillnad. Det skulle vara intressant att se om det fungerar lika bra för laxen också, säger han.
Motverka överfiske
Verksamheten tilldelades Bodens kommuns miljöstipendium 2022 för deras aktiva arbete med att förbättra processerna i fiskodling, vilket resulterat i positiva mätbara effekter på närmiljön. Men en del där han fortfarande ser en stor förbättringspotential är fiskfodret som ses som en bidragande orsak till överfisket av jordens hav.
– Foderfisket som vi ser i dag är ju ett oroande stort problem och för mig känns det inte relevant att hålla på att mata lax med foderfisk om det finns andra alternativ. Jag blir jätteglad om vi kan vara med och testa att göra det ännu mer närproducerat och hållbart, säger Henri Heimonen.
I projektet ingår också foder för fisk i matfiskodlingar, matfågel, värphöns och gris. Projektet drivs av Axfoundation och SLU tillsammans med ytterligare 23 partners och finansieras delvis av Vinnova.
Läs mer om projektet här: