Demo North Summit 2024 lockade globala aktörer till Norrbotten och Boden för att utforska framtidens hållbara affärsmöjligheter och investeringar i regionen.
Norrbotten och Västerbotten är tillsammans en av världens mest intressanta regioner tack vare den pågående gröna samhällsomställningen. Det är därför inte förvånande att Demo North Summit 2024, arrangerat av Invest in Norrbotten, lockade cirka 250 deltagare från världens alla hörn.
Detta var tredje gången konferensen anordnades, och årets upplaga hade särskilt fokus på internationella investerare samt potentiella leverantörer, underleverantörer, myndigheter och beslutsfattare.
Syftet med Demo North Summit 2024 var att framhäva affärsmöjligheter och strategiska samarbeten som gynnar tillväxten i Norrbotten. Bland annat med exempel från Boden, där företaget Polar Structure, specialiserat på hållbara infrastruktur- och energilösningar, har investerat i kritisk infrastruktur tillsammans med Bodens kommun för att bygga ett järnvägsspår till Boden Industrial Park.
Stora delar av tisdagens program pågick i Boden, där deltagarna fick uppleva den pågående samhällsomställningen med egna ögon. En av talarna var Boden Business Parks affärsutvecklare Nils Lindh, som presenterade vad som gör Bodens kommun attraktivt för investerande företag.
– Vi är inne i en fas av den gröna samhällsomställningen som skapar tillväxt och investeringsmöjligheter. Boden har Norrbottens bästa företagsklimat, vilket är bra både för det befintliga näringslivet och för nya företag som etablerar sig här, säger han.
Bland deltagarna fanns en delegation på 19 personer från 9 irländska företag samt representanter för Enterprise Ireland, en statlig organisation som stödjer och utvecklar irländska företag både nationellt och internationellt.
– Vi har ett antal högteknologiska företag som har nått framgång i regionen och Norden. Med tanke på allt som händer här och att dörren för samarbeten står vidöppen, känns det enormt spännande att utreda vilka nya möjligheter som kan finnas, säger Susan Byrne, senior marknadsrådgivare för vind, energi och blå ekonomi vid Enterprise Ireland Nordics.
Hennes kollega Luis Faria, marknadschef vid Enterprise Ireland Nordics, fyllde i att även om kännedomen om den gröna samhällsomställningen är god i Irland, är det ändå en ögonöppnare att vara på plats.
– Det jag slås av är storleken på projekten och att det händer nu. Vi behöver lära oss mer om vad som krävs för att våra företag ska kunna vara delaktiga, för det är tydligt att de söker kompetens som finns i Irland, säger han.
En annan deltagare var Corinne Petrisor, handelsråd på den kanadensiska ambassaden i Stockholm. Kanada befinner sig på en liknande resa som norra Sverige, med olika gröna industrietableringar. Northvolt har offentliggjort att de bygger en ny battericellsanläggning i provinsen Quebec, och H2 Green Steel har uppgett att Kanada är en mycket intressant plats att expandera verksamheten till när stålverket i Boden är färdigt.
Volkswagen har också valt att etablera sin första utländska fabrik för batterier till elfordon i Ontario, och Honda har valt samma provins för att skapa en omfattande leveranskedja för elfordon.
– Kanadas strategi är att prioritera denna typ av investeringar. Kanadas regering har åtagit sig att uppnå 100 procent försäljning av nollutsläppsfordon till 2035 för alla nya ”lätta” fordon, vilket tillkännagavs i dess utsläppsminskningsplan för 2030, säger Corinne Petrisor.
För att nå dit erbjuder den kanadensiska regeringen olika stödmekanismer för gröna företag, till exempel en investeringstaxeringskredit för ren teknik för att täcka vissa kostnader inom ren teknik eller kritiska mineralindustrier. Det finns också nationella och regionala fonder riktade mot företag för att minska riskerna kring de stora investeringar som genomförs för att nå landets avkarboniseringsmål.
– Jag ser stor potential för ökat samarbete mellan våra länders företag. Detta kan inkludera tvåvägshandel och investeringar, gemensamma projekt på tredje marknader, innovations- och FoU-projekt via Horizon Europe och samarbete mellan våra universitet, säger hon och fortsätter:
– Jag slås ofta av våra två länders likheter, vare sig det handlar om gemensamma värderingar, samma affärssyn, vår innovationskapacitet eller helt enkelt vår geografi. Vi är redo att arbeta med svenska partners för att hjälpa till att främja tillväxt, samarbete och framgång för våra båda länder.