I Bodens kommun finns en upparbetad modell som integrerar tre landsbygdsnoder i den pågående samhällsomställningen. Nyligen utsågs en av dem, RÅEK, till Årets utvecklingsgrupp i Sverige. RÅEK har nu bildat ett fastighetsbolag för att möjliggöra ökad inflyttning.
RÅEK driver en av kommunens tre servicepunkter på landsbygden och är navet i sin del av Bodens kommun för en mängd olika utvecklingsprojekt och uppdrag. Nyligen firade föreningen sitt 25-årsjubileum som den första utvecklingsgruppen i sitt slag i kommunen, senare följd av EDEK i Edeforsbygden och UNEK i Unbyn-Avan. Alla tre noderna har idag servicepunkter och lokala näringslivsutvecklare för landsbygden. De fungerar som en förlängd medborgarservice ut i bygderna.
Fastighetsbolag och skolbuss
Just nu står bostadsfrågan högt på agendan i hela Bodens kommun. Samtidigt som det förutspås en kraftigt ökad inflyttning och prognostiserad befolkningsökning i Boden, finns ett stort antal outnyttjade fastigheter runt om i kommunen, framförallt på landsbygden. I ett gemensamt projekt över kommungränsen mot Luleå identifierades 550 obebodda hus i Gunnarsbyn med omnejd. Med dessa som grund har ett kreativt nationellt team från Visioner i norr, i ett fortsatt steg tagit fram ett förslag till bostadskoncept med ett antal fastigheter i Gunnarsbyn som modell. Möjligheten finns att applicera detta på hela kommunen och även andra platser i Sverige i framtiden.
För kunna att möta en fortsättning av detta, och även för att möjliggöra nybyggnation i bygden, har RÅEK nyligen bildat ett fastighetsbolag.
– Vår huvuduppgift är att kunna köpa in fastigheter och omvandla till bostäder, säger Johan Ekström, ordförande RÅEK Fastighetsbolag AB.
Målet är att fram till 2030 tillskapa 30 nya bostäder i området av olika slag, hyresrätter, nybyggnation, bostadsrätter och att de obebodda fastigheterna har fått nytt liv.
– I och med startande av fastighetsbolaget så öppnar detta steg möjligheter att skapa en stabil grund för framtida investeringar och utveckling. Genom att samla våra resurser och kompetenser i en stark
organisation, kan vi ta oss an nästa fas. Framtiden ser ljus ut och vi är redo att ta nästa steg i att skapa
boenden som verkligen gör skillnad, säger Jenny Engström, verksamhetsledare i RÅEK och en av kommunens tre näringslivsutvecklare på landsbygden.
Ytterligare ett exempel för att bidra till ökad inflyttning är RÅEKs STL-minibuss (smarta-transport-lösningar), som bland annat gör att fler barn kan ta sig till ortens kommunala skola, även från grannkommunen.
Bäst i Sverige
Landsbygdens naturliga del som en betydande kraft i Bodens kommun är tydlig, inte minst på de återkommande och välbesökta företagsfrukostarna på landsbygden. De alternerar varje månad mellan Sörbyn i Råne älvdal, Edeforsbygden i Lule älvdal och Unbyn-Avan. På företagsfrukostarna delas information och nätverkande mellan bygderna, kommunen, organisationer och det lokala näringslivet.
I samband med den senaste frukosten i Råne älvdal firades det lite extra då RÅEK har utsetts till Årets utvecklingsgrupp i Sverige. Priset delades ut av folkrörelserådet Hela Sverige ska leva som offentliggjorde pristagaren i onsdags.
Motivering:
”Råne Älvdal Ekonomiska Förening (RÅEK) trotsar sedan 1999 alla föreställningar om var utveckling sker. Och hur utveckling sker. Med unik bredd, oöverträffad uthållighet och kreativa lösningar driver de allt från återvinningscentral till boendeutveckling – och visar hur hela älvdalen kan blomstra.”
– Det här känns helt fantastiskt! Vi har jobbat i så många år och är en så liten bygd. Jag är så imponerad av alla som möjliggör och driver utveckling och tror på landsbygden. Jag är också väldigt glad att vi har en kommun som ger oss möjlighet att jobba med utveckling, inte bara överlevnad, säger Jenny Engström.
Hela Sverige ska leva har tidigare i år också korat Boden som årets landsbygdskommun i Norrbotten.
– Det är ett enormt erkännande att RÅEK fått utmärkelsen som bäst i hela landet. Vårt gemensamma arbete med att utveckla hela vår fina kommun görs nu med vetskapen att Sveriges bästa utvecklingsgrupp är med och leder det arbetet, säger Claes Nordmark, kommunalråd Boden.