Markbygden Net har uppdraget att ansluta vindkraftparken i Markbygden till det nationella 400 kilovolt (kV) elnätet (transmissionsnätet). Nu är det dags att ta nästa steg och när företaget gjorde en framtidsanalys föll valet på Boden.
Markbygden Net har sedan starten 2011 varit en central aktör i anslutningen av Europas största landbaserade vindkraftpark i Markbygden, vilket årligen beräknas att generera upp till 12 terawattimmar (TWh) el, motsvarande ungefär åtta procent av Sveriges nuvarande elproduktion. Deras uppdrag är att koppla ihop 420 vindkraftverk, bland annat via Nordens största ställverk med en kapacitet på 1700 Megawatt (MW), en teknisk bedrift som nu är i full drift och kommer innebära en vital del av regionens energiförsörjning.
Elnätsbolaget bildades 2011 och har sedan dess haft starka kopplingar till projektet i Markbygden. På gott och på ont.
– Vi har upptäckt att det inte är helt enkelt att förstå skillnaden mellan vår roll och andra aktörer med liknande företagsnamn. Markbygden Ett är exempelvis en kund till oss, men de är en elproducent, medan vi är ett elnätsbolag som transporterar och transformerar den producerade elen. I övrigt delar vi bara namnet, säger Anders Eriksson, vd för Markbygden Net.
Flyttar huvudkontoret
Under 2023 köptes Markbygden Net upp av elnätsföretaget Ellevio, vilket inledde en ny fas i expansionen och utvecklingen. Den strategiska analysen som utfördes ledde till ett klart beslut: Boden, och särskilt det växande området Sävast, är platsen för etableringen och utgångspunkt för den framtida expansionen. Här, mitt mellan Boden och Luleå, ser Markbygden Net stora möjligheter att vara en drivkraft i regionens nyindustrialisering och väljer därför att flytta huvudkontoret till Boden Business Park.
– Sävast placerar oss i centrum av nyindustrialiseringen. Här kan vi bli en ännu större del av den gröna omställningen och kan skapa oss nya affärsmöjligheter.
Nyckelspelare
Enligt Anders Eriksson skiljer sig Markbygden Net från konkurrenterna genom att specialisera sig på att ansluta kunder som hanterar stora mängder energi. Både de som producerar energi, men också konsumenter med en elintensiv verksamhet. Ett behov som kommer finnas bland framtidens gröna industrier som exempelvis H2 Green Steel i Boden.
En annan tillgång som han lyfter fram är företagets förmåga att erbjuda flexibla och snabba lösningar.
– Vi har möjlighet att vara transparenta, snabba och flexibla i våra lösningar på ett sätt som i dagsläget är en stor utmaning för våra konkurrenter. Vi kan både erbjuda servicen från ett litet företag och kompetensen från en stor koncern med Ellevio i ryggen, vilket är en enorm fördel för oss. Det innebär att vi kan vara snabba i beslutprocessen och skapa anpassade lösningar till kunder, säger Anders Eriksson.
Bodens kommun ser elbranschen som en viktig del i den gröna omställning, där företag som Markbygden Net är nyckelspelare och stärker Bodens position i arbetet mot ett hållbarare samhälle.
Vill du vara en del av den gröna samhällsomställningen och veta mer om möjligheterna att kring våra elintensiva näringar? Kontakta Boden Business Parks näringslivsutvecklare Håkan Nordin.