Representanter från några av Europas största banker och investeringsfonder samlades i Boden för att följa framväxten av Stegras gröna stålverk. Med en total finansiering på 75 miljarder kronor har projektet blivit en europeisk symbol för industriell omvandling.
En klar novembermorgon anlände runt 80 representanter från Europas största banker och investeringsfonder för att bevittna Stegras historiska industrisatsning på Boden Industrial Park.
Den totala finansieringen uppgår till 6,5 miljarder Euro (cirka 75 miljarder svenska kronor), och långivarna som står för 4,2 miljarder Euro kommer från olika delar av Europa och USA.
Bland långivarna som varit med från början finns Société Générale, en av Europas största banker. Tim Hawk, direktör för gruv-, metall- och industrifinansiering, beskriver satsningen som en central del av bankens strategi för energiomställning.
– Det här är ett av de viktigaste projekten vi har deltagit i. Faktum är att det har varit ett av de mest strategiska projekten globalt när det gäller att påskynda utfasningen av fossila bränslen inom tung industri, säger han.
Riskhantering och innovation
Tim Hawk förklarar att projektet krävde en robust strategi för riskhantering. Även om banken tidigt var väl medveten om potentialen för grönt stål, fanns det många delar av affärsplanen som krävde en grundlig granskning.
– För att säkerställa att det var ett projekt som vi och andra långivare skulle betrakta som lönsamt, utvärderade vi noggrant både tekniken och marknadsförhållandena. På Société Générale såg vi snabbt att efterfrågan på grönt stål ökade och att den vätgasbaserade produktionstekniken krävde en evolution snarare än en revolution av tekniker som redan var väletablerade. Genom noggrann företagsgranskning och ett nära samarbete med Stegra kunde vi övertyga både oss själva och våra medinvesterare om projektets styrkor, säger han.
Projektet är Europas första stora stålprojekt på över ett halvt sekel och samtidigt ett av de mest innovativa. Stålverket bygger på en teknik där vätgas används i produktionen, vilket beräknas sänka koldioxidutsläppen med upp till 95 procent jämfört med traditionell ståltillverkning med masugn.
– Att stå här i dag och se hur bygget fortskrider är fantastiskt. Arbetet är nu igång och många av de risker vi identifierade tidigare har redan mildrats om du tittar på de framsteg som gjorts”, tillägger Hawk.
Personlig stolthet
Christoph Zinsser, chef för projektfinansiering på Stegra, är en av medarbetarna som har bidragit till att säkra kapitalet för projektet. Finansieringen möjliggör att bygga och driva stålverkets första produktionsfas, som ska tillverka 2,5 miljoner ton grönt stål per år.
– För mig är det en enorm stolthet att få visa våra finansiärer hur långt vi har kommit. Reaktionerna har varit väldigt positiva – våra långivare är imponerade över hur mycket vi har åstadkommit på kort tid, säger han.
För några av långivarna var det här deras andra besök på platsen. Då, för cirka 1,5 år sedan, bestod ytan främst av jordmassor. I dag står gigantiska byggnader halvt färdiga. Om ytterligare 1,5 år väntas upptrappningen av produktionen till 2,5 miljoner ton grönt stål per år att börja.
– Vi bygger något som inte bara är en fabrik, utan en framtid, säger Christoph Zinsser.