Projektet Hållbara markanvisningar samlades nyligen för sin andra träff, denna gång i Boden. Projektet är ett samarbete mellan Bodens och Luleå kommuner och byggbranschens aktörer. Projektet syftar till att skapa enhetliga kriterier för hållbara markanvisningar.
Bodens och Luleå kommuner gör gemensam sak. Samlad erfarenhet och kompetens tas tillvara i samverkan mellan kommunerna och byggbranschens aktörer. Under våren genomförs tre workshops med kommunala tjänstepersoner och aktörer från både Luleå och Bodens kommuner. Tillsammans undersöker de lämpliga kriterier vid markanvisning för minskad klimatpåverkan vid nybyggnation. Målet är att skapa likvärdig förutsägbarhet för byggbranschens aktörer när det gäller markanvisningar i de båda grannkommunerna. Förhoppningen är också att workshopserien ska bidra till kunskapshöjning och kreativa och idéskapande diskussioner.
Workshop nummer två hölls nyligen i Boden med ett 20-tal deltagare. Där märktes det också tydligt att det är givande på många plan att komma samman över kommun- och ansvarsgränser.
– Det är bra att branschens parter och sitter ner alla tillsammans, från LTU, arkitekter och kommunala tjänstepersoner, och pratar om hur olika saker ska utformas för att bli bra, säger Dennis Wikstén, en av Bodens stora privata fastighetsägare.
Under workshop nummer två fick de arbeta kreativt med dialoger och diskussionsämnen för att lyfta frågeställningar från olika infallsvinklar. De diskuterade bland annat vad som utgör bra respektive dåliga markanvisningar, intressekonflikter, rangordning av klimatkrav, och motiveringar till de val som gjorts. Grupperna fick också diskutera visionen om Luleå, Boden och Norrbotten.
– Det är jättebra att vi har en dialog om det här, och får lyssna på så många olika perspektiv i ett samlat forum, säger Ellen Bäckman, Lindbäcks Bygg, som jobbar på hela Sverige men är hemmahörande i Norrbotten och en stor aktör i samhällsomställningens byggprojekt i Boden.
Bakgrunden till projektet är att bostadsbyggandet prioriteras högt i de båda expansiva grannkommunerna Boden och Luleå. Allt fler attraktiva och hållbara livs- och boendemiljöer skapas för att möta nyindustrialiseringens alla jobb. Utmaningen är att klimatbelastningen ska minskas samtidigt som befolkningen och byggandet ökar dramatiskt på några få år.
Projektet Hållbara markanvisningar sker inom ramarna för North Sweden Green Deals insatser. North Sweden Green Deal drivs av Region Norrbotten och Region Västerbotten. Samverkanspartners för Norrbotten är Norrbottens Kommuner, Luleå tekniska universitet, Länsstyrelsen Norrbotten, Swedish Lapland Visitors Board och kommunerna Boden, Gällivare, Kiruna, Luleå och Piteå.
Workshopserien leds av konsulter från Sweco.
Läs mer om projektet HÄR