Ett viktigt steg i Bodens ökande tillväxt är det nya samarbetsavtalet mellan Bodens kommun och H2 Green Steel. Syftet är att så många som möjligt av det planerade gröna stålverkets 1500 anställda bosätter sig i Boden.
H2 Green Steel är med sin satsning på modern tids första nybyggda stålverk i Europa en accelerator i Bodens utvecklingsresa. H2 Green Steel anställer successivt mer personal i direkt anslutning till etableringen i Boden. Totalt uppskattas antalet anställda uppgå till minst 1500.
I det nya samarbetsavtalet förbinder sig Bodens kommun och H2 Green Steel till ett antal ömsesidiga åtaganden. Syftet är att underlätta och säkerställa att så många som möjligt i den växande gruppen anställda i H2 Green Steel bosätter sig i Boden.
Gemensam tillväxt
– Vårt gröna stålverk i Boden, med produktionsstart 2025, lockar till sig talang från jordens alla hörn. Vi behöver säkerställa att vi inte bara attraherar, utan även behåller vårt team på plats i Boden. Därför vidareutvecklar vi samarbetet med Bodens kommun och identifierar gemensamma insatser inom utbildning och boende som bidrar till en ökad livskvalitet för nyinflyttade bodensare, säger Sofia Gellar, H2 Green Steels HR-chef.
Från kommunens sida rör det sig primärt om stöd i frågor kopplade till bostäder, förskola och skolgång för de medarbetare som väljer att bosätta sig i Bodens kommun.
– Det här är ännu steg i rätt riktning för att säkerställa framdriften i Bodens samhällsomställning. Tillsammans med H2 Green Steel och deras avgörande satsning i den gröna nyindustrialiseringen möjliggör vi nu att företagets framtida medarbetare också ska bli bodensare. Det är ett win-winavtal som jag är helt övertygad om kommer att gynna båda parter långsiktigt, säger Claes Nordmark, kommunalråd.
– Det visar att vi från bägge sidor tar oss an den här utmaningen tillsammans. Det känns givetvis bra att vi enats i en avtalsform som bägge parter är övertygade kommer att gynna Boden och H2 Green Steels utveckling och välmående. För oss blir det också en strategiskt mycket viktig del kopplad till vårt befolkningsmål på 33 000 bodensare till 2030, säger Mats Berg, näringslivschef.
Kompetensförsörjningen är en utmaning och framgångsfaktor för hela den nyindustrialisering som sveper fram över norra Sverige. Boden liksom andra kommuner i regionen jobbar intensivt med att skapa lösningar och processer för att på några få år ta ett stort utvecklingssprång där både kompetensförsörjning och boendelösningar är centrala delar i att möta utveckling och omställning.
Läs mer om att flytta till Boden här.