Företaget Polar Structure satsar inte bara stora summor på att bygga en järnväg till Boden Industrial Park, de har även en långsiktig plan för regionen. Under Bodenxt Talks berättade de hur den ser ut.
Järnvägsfrågan till och från Boden Industrial Park har debatterats under en längre tid. Hur skulle den finansieras och vem skulle utföra uppdraget?
Bodens kommun valde att lösa det genom att göra en offentlig-privat samverkan-upphandling (OPS). Det innebär att ett privat företag eller konsortium tilldelas uppdraget att finansiera, bygga och under en längre tid driva en offentlig nyttighet. I Sverige har bland annat Arlandabanan byggts med den lösningen.
På den kommunala nivån är det mer sällsynt, men för Boden har det blivit vägvalet för att möjliggöra den nödvändiga infrastrukturen till Boden Industrial Park, inom den tidsram som H2 Green Steel efterfrågar.
Mer än en järnväg
Det var många företag som anmälde intresse och ett företag stack ut – Polar Structure. Men det var inte deras specialisering på hållbara infrastrukturlösningar utan deras målbild.
Under eventet Bodenxt Talks, där temat var kritiskt infrastruktur för att säkerställa den gröna samhällsomställningen, intog Polar Structures vd och grundare, Tobias Emanuelsson, scenen och berättade mer om framtidsplanerna.
– Vi ska bygga en järnväg till H2 Green Steel och det är därför vi är här, men samtidigt är det inte enbart därför som vi genomför satsningen. Järnvägen kommer nämligen också att skapa möjligheten för fler verksamheter att etablera sig på Boden Industrial Park, säger han.
Inför upphandlingen genomförde bolaget en djupgående framtidsanalys och konstaterade att Boden är en mycket intressant plats att utvecklas på. Det fanns många faktorer som spelade in. H2 Green Steels etablering, den pågående gröna samhällsomställningen i norra Sverige och järnvägsnätet.
– Boden ligger helt rätt i omloppsbana. Här knuts redan två hamnar ihop, Narvik och Luleå och det finns också förbindelser med södra Sverige. När järnvägsspåret finns på plats ser vi bland annat att det finns möjlighet att skapa intermodala terminaler på området och koppla ihop det med sjöfarten, en torrhamn.
– Vi är övertygade om att fler transporter på järnvägen är nödvändiga för att genomföra den gröna omställningar och därför väljer vi att satsa i Boden.
Vill använda lokalt företagande
I januari 2024 kommer också den första anställda att finnas på plats och Tobias Emanuelsson lyfte flera gånger fram deras syn på den lokala närvaron.
– Vi satsar ju på att bygga upp någonting här som ska fungera på lång sikt och det kommer inte fungera om vi ska satellitstyra det från en annan plats. Det är framförallt viktigt när det uppstår problem som måste hanteras.
Men det handlar inte bara om att ha personal på plats utan också om att investera lokalt.
– Vi kommer vara tydliga i vårt kravställande att använda lokalt företagande i så stor utsträckning som det bara är möjligt. Allt från fysiskt arbete till val av hotell. Den lokala förankringen ska vara tydlig och det är en viktig del av våra värderingar.
Polar Structure grundades 2019 och har sedan dess investerat genom att köpa upp bolag och markytor för att kunna vara en stark aktör i utvecklingen av framtidens infrastruktur. Ett av bolagen som köptes upp var Train Alliance som bland annat bygger och förvaltar tågdepåer och verkstäder.
Snabbare och längre tåg
Deras vd Otto Persson var också en av deltagarna på Bodenxt Talks och berättade hur de resonerar inför järnvägsbygget.
– Vi har tittat mycket på vilka beslut som fattas av EU inom transeuropeiska transportnätet (TEN-T) och där ska stomnätet klara 750 meter långa tåg 2030 och 1000 meter 2050. Därför kommer vi att bygga spåren och anläggningen i Boden för att kunna hantera 1000-meterståg.
Men även om spåret i Boden kommer vara dimensionerat för snabbare och längre tåg så kommer det sannolikt att dröja innan de kan användas i trafiken.
– Stambanan och terminalerna som finns i dag saknar den kapaciteten, men tittar vi långsiktigt så kommer det att behövas genomföras investeringar i stamnätet för att möta TEN-T-kraven, därför genomför vi det här redan nu.
Under eventet deltog också Mats Berg, näringslivschef för Bodens kommun och David Bladfält, divisionschef BDX.
Bodenxt Talks är ett event som är inspirerat av konceptet Ted Talks. Eventet innehåller föreläsningar inom ett tema och avslutas med en paneldebatt där de medverkande får diskutera ämnet. Syftet är att skapa en scen där verksamheter kan mötas över branschgränser och stimuleras att använda kompetensen till att bidra i den gröna samhällsomställningen.