Boden blir en av flera aktörer i ett stort forskningsprojekt som ska sätta måltiden i centrum för Sveriges arbete med ökad självförsörjning och hållbarhet.
Bodens kommun stärker sin roll som en föregångare inom hållbar samhällsutveckling genom att delta som enda representant från norra Sverige i etableringen av PLATE – ett svenskt forskningscentrum för motståndskraftiga måltider. Projektet har sitt säte på Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet och syftar till att öka Sveriges beredskap, hållbarhet och konkurrenskraft genom forskning och samverkan kring måltidens roll i livsmedelssystemet.
– Vi är väldigt stolta och tacksamma över att få bidra till detta viktiga initiativ. Vår medverkan ger oss möjlighet att både lära och dela erfarenheter som kan stärka vårt eget arbete för ökad självförsörjning och hållbar, konkurrenskraftig livsmedelsförsörjning som vi håller på att skala upp, säger Claes Nordmark, kommunalråd i Bodens kommun.
PLATE, som finansieras med 60 miljoner kronor över fyra år av forskningsrådet Formas, samlar forskare från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Kungliga Tekniska högskolan (KTH) och Beijerinstitutet vid Kungliga Vetenskapsakademien, tillsammans med samarbetspartners från offentlig och privat sektor. Boden, tillsammans med aktörer som Livsmedelsverket, MAX Burgers, Världsnaturfonden (WWF) och andra framstående aktörer, kommer att bidra med sitt unika perspektiv och erfarenheter för att stärka Sveriges livsmedelssystem.
Måltider för framtidens samhälle
Måltider utgör en central del av livsmedelssystemet och knyter samman allt från produktion till konsumtion. Genom att kombinera ny forskning med praktiska insatser ska PLATE utforska och utveckla måltider som främjar hälsa, hållbarhet och beredskap. Detta inkluderar bland annat att genomföra krisövningar inom måltidssektorn och utarbeta strategier för att säkra livsmedelsförsörjning i krissituationer.
– Genom att samverka med erkänt skickliga forskare och andra framstående aktörer kan vi gemensamt ta fram lösningar som är både innovativa och anpassade till lokala behov. Detta är en viktig pusselbit i vår pågående gröna omställning, säger Claes Nordmark.
Bodens roll i projektet
Som partner i PLATE kommer Boden att fokusera på utvecklingsarbete för att stärka lokal livsmedelsproduktion och ökad självförsörjningsgrad. Detta är en naturlig förlängning av kommunens arbete för hållbarhet och en grön samhällsomställning.
– Vi hoppas att vår medverkan ska bidra till att öka förståelsen och kunskapen om de unika förutsättningar och möjligheter som finns i norra Sverige kopplat till resilient matproduktion. Vår förhoppning är även att kunna addera perspektiv kopplat till vår erfarenhet som strategiskt viktig militärstad, där måltider spelar en vital roll för arbete i vardag och kris, säger Sara Watz, strategisk samordnare framtidens livsmedelsnäring på Boden Business Park.
Genom att delta i PLATE stärker Boden sin position som en aktiv aktör i arbetet för en mer hållbar framtid, där måltiden får en central roll i att forma ett robust samhälle inom de planetära gränserna.