Med erfarenhet från USAs största ståltillverkare har Daniel Chavez från Texas tagit sig an arbetet med att som meltshop manager bygga upp teamet på Stegras smältverk i Boden. Med goda grannar, nya vänner, trygghet och tid för livet bygger Daniel, hustrun Linda och lilla dottern Antonella även sitt nya liv i Boden.
Skälet till flytten är maken Daniels jobb på det gröna stålverket Stegra som är under uppbyggnad i Boden och acceleratorn till den pågående samhällsomvandlingen. Att bygga upp stora stålverk är Daniels profession tillsammans med ett amerikanskt team som har följts åt på många stålverk förut.

– Jag har alltid arbetat med stålverk och det här är mitt andra greenfield-projekt i den här storleken. Jag har arbetat för två av de största ståltillverkningsföretagen i USA, så det här är inget nytt för mig. Men det som gör det speciellt här är att det är ett helt nytt företag och allt vi gör byggs upp från grunden. Vi är på rätt väg, och Europa och världen behöver att detta händer, förklarar Daniel.
Han är meltshop manager, chef för smältverket.
– Jag kommer att behöva omkring 225 anställda där. Hittills är 30-40 klara. 80 procent av teamet är svenska och vi vill anställa lokalt i så stor utsträckning som möjligt.
Kommit för att stanna
Paret Chavez har flyttat med jobbet förut, och rest mycket. Men den här gången, med sitt första barn bara några månader gammalt, kändes flytten mer permanent.
– Vi bodde först i lägenhet här i Boden men började direkt leta efter eget hus. Det här kändes perfekt, nära förskola och skola när vår dotter blir äldre.
Antonella är nu ett år och Linda är hemma med henne och jobbar deltid på distans inom marknadsföring mot en arbetsgivare i London. Linda har en diger meritlista – en magisterexamen i marknadsföringsstrategi och över 12 års erfarenhet, arbete med byråer i USA och internationell konsultverksamhet.
– Jag antar gärna nya utmaningar och söker jobb här. Men just nu fungerar det bra att jobba när Antonella sover. I höst ska hon börja på förskolan som ligger bara någon minut härifrån, och skolan är mittemot. Jag försöker lära mig svenska och hoppas att jag får jobb här, säger hon.
Nytt steg för familjen
– Sverige är ett tryggt land och Boden är en bra plats att bo och för barn att växa upp på. Och nära till allt, det tar fyra minuter till jobbet med bil, 20 med cykel, säger Daniel.
Utanför altandörren står plötsligt grannen. Antonella springer glatt fram och lyfts upp i hans bekanta famn.
– Det är 43 år sen jag flyttade hit och har haft samma granne till nu, men det är roligt med de nya som kommer, säger han medan han överlämnar en kabel till släpvagnen och Linda visar den svenska dockan som dottern fått av grannarna.
Daniel och Linda beskriver honom som bästa grannen de kan tänka sig, som de kan dela både släp, goda råd och grillkvällar med.
Texasgrill på gården
Grillen har en central plats i både trädgården och livet för texasborna på Fagernäs.
– En bra grill var det första jag skaffade, säger Daniel med ett skratt och demonstrerar sin grill som också fungerar som en rök.
Där hamnar kött och burgare i alla dess former och Daniel sneglar redan på en större grill att samla nya och gamla vänner runt. Sin första midsommar delade de med bland annat kollegor från Sydafrika som visade var och hur vi firar midsommar i Boden.
Aktivt liv
Paret Chavez ligger inte på latsidan. Gym, klättring och terrängcykling är andra saker som de njuter av i sitt närhetsliv i Boden när de inte röjer i trädgården för att skapa den trädgård de drömmer om. De har sedan de kom för några månader sedan också hunnit hitta en lokal byggfirma och renoverat källaren med ny fin bastu.
– Bastu behövdes inte i Texas men det säger mina skandinaviska kollegor att man ska ha här, skrattar Daniel.
De sammanfattar sitt nya liv med att Boden inte är särskilt stort men att det är överraskande lätt att hitta det mesta här. Att rundturen och servicen som inflyttningsservice erbjuder de nya som kommer är toppen. Att saker som bankid är ett måste för att ta sig fram i samhället men när det är fixat är det mesta ganska enkelt. Att de först förundrades över att svenskarna tar av sig skorna innanför dörren och alla dessa kafferaster.
– Men det känns som om människorna här är lyckliga, konstaterar Daniel, som just nu inte har tid att gå på SFI för svenskan men tränar på duolingo.
Inom kort hoppas de att deras schnauzer Dibu också kommer till sitt nya hem i Boden och med det är familjen komplett.
Foto: KOMM/Bodens kommun