Sara Öhrvall lämnade en gång en stad utan framtidstro. Nu vill den framstående näringslivsprofilen hjälpa Boden och Norrbotten att leda den gröna samhällsomställningen.
När Sara Öhrvall äntrar scenen under Sveriges innovationsriksdag är det med ett budskap som strålar lika klart som de förväntningar som nu vilar på Norrbottens axlar. Inte minst Boden – en plats hon en gång lämnade men nu ser på med nya ögon.
I dag är Sara Öhrvall en av Sveriges mest framstående personer inom näringslivet och digitaliseringsexpert. Med en bakgrund som sträcker sig från chefsroller inom Bonnier AB, SEB och Axel Johnson till ledande positioner inom teknologiska och strategiska omställningsprojekt, är hon en röst att lyssna till när det kommer till framtidens samhällsutveckling.
Under sitt framförande målade hon upp en bild av hur det var att växa upp i Boden under 80- och 90-talet, en tid då idrottshallarna var den naturliga tillflyktsplatsen för ungdomar. Men för dem som inte fann sitt intresse i sport var alternativen få och framtidstron svag. Många sökte sig därför bort från staden i jakt på andra möjligheter, och hon var en av dem.
Programförklaring
Nu står Boden och regionen runtomkring inför en enorm omvandling. Med 1 400 miljarder kronor investerade i förnybar energi, elektrifiering och grönt stål, förväntas området locka 100 000 nya invånare till år 2035 och skapa tiotusentals nya arbetstillfällen. Frågan på allas läppar är hur man leder en sådan massiv transformation och hur samhällsutvecklingen synkroniseras med etableringarna och investeringarna i grön teknik, infrastruktur och industri.
– Det är viktigt med en engagerande vision. I de tider vi befinner oss i finns det en form av vilsenhet och ibland till och med uppgivenhet i samhället. Vid en transformation måste det målas upp en bild som är positiv och inkluderande för de som deltar, så att det inte bara handlar om vilka industrier som ska byggas och hur många vi ska bli, utan också om hur det ska vara att leva här, säger hon och fortsätter:
– Men också att vara pragmatiska i hur vi konkret kommer fram till visionen. En trovärdig programförklaring över vad som kommer att ske steg för steg. Tydlighet skapar attraktion, och även om framtiden är osäker, blir vinnarna i större omställningar de som lyckas beskriva förändringsresan mer konkret. De får helt enkelt flest följare.
En konkret åtgärd som hon lyfte fram var de stora fördelarna med att skapa innovationsdistrikt, där nära samarbeten mellan akademi och näringsliv driver utvecklingen framåt. Ett ekosystem som hon har upplevt på nära håll under åren när hon var baserad i San Francisco och arbetade tillsammans med Apple för att utveckla en digital plattform för tidningsläsande.
– Att skapa strategiska områden där de med spännande idéer kan verka tillsammans med de som är skickliga på att genomföra. Där lärosäten blir samtals- och samarbetsplattformer för omvälvande tankar om morgondagen, som leder till nya idéer. Norrbotten har alla möjligheter att bli centrum för diskussionen om den stora gröna omställningen av industrin.
Krävs mer
Sara Öhrvall påpekade också den avgörande rollen som politiskt stöd spelar för att stärka innovationskraften i en omställning. Hon uttryckte sin beundran för arbetet som redan pågår i Boden men argumenterade för att mer borde kunna göras från statligt håll för att maximera samhällsnyttan av den gröna omställningen.
– Det behövs uppenbarligen en attraktiv boendemiljö med en levande stad. Jag förstår att det är viktigt att människor börjar komma hit upp nu och bosätter sig här för att de ekonomiska kalkylerna ska gå ihop. Jobben kommer att locka hit människor, men det krävs mer av bostäder, skolor, fritidsmöjligheter och kultur för att få fler att inte bara jobba tillfälligt utan också stanna och leva i Norrbotten.
Sara Öhrvall avslutade sitt tal med att måla upp en bild av ett liv där man tack vare modern teknik kan arbeta på distans med världens mest dynamiska företag som sina uppdragsgivare men bo i Boden tack vare de möjligheter som regionens transformation erbjuder. Det är en vision där globalt inflytande och lokal livskvalitet går hand i hand, en vision som nu är mer verklig än någonsin tidigare.
Vill kraftsamla ex-norrbottningar
Orden var en stark påminnelse om potentialen i Norrbotten. Det är en region som, från att ha varit en plats utan framtidstro, nu glittrar med stolthet och energi. En plats där innovation och hållbarhet möts och formar en ljusare framtid för både företag och invånare. Men också för hela landet, då uträkningar visar att skatteintäkterna från den gröna samhällsomställningen i norra Sverige motsvarar två till tre procent av landets BNP.
Sara Öhrvalls utflykt från Boden och tillbaka speglar den stora resa som hennes hemstad har gjort. Med rätt visioner och konkreta åtgärder kan en stad förvandlas från en plats som många lämnar till en ledstjärna mot framtiden.
– Jag älskar att komma tillbaka hem och känner en stor stolthet över Norrbotten. Jag hade gärna sett att vi kraftsamlar utflyttade norrbottningar och funderar på hur vi också kan hjälpa till i omställningen. I andra kulturer är de bättre på att ta tillvara på de utflyttades hjälp än här i Sverige, men jag tror att det finns många som skulle kunna vara med och bidra, säger hon.
Sveriges innovationsriksdag arrangerades gemensamt av Boden Business Park, Luleå Science Park och Swedish Incubators & Science Parks och fokuserade på grön industrialisering och framtidens samhälle.
Deltagarna fick möjlighet att bygga nya relationer och lyssna till några av landets mest framstående företrädare inom sina områden. Dessutom arrangerades turer i Boden och Luleå för att skapa en djupare inblick i pågående projekt.