På Strömnäsgården utmanas det traditionella jordbruket genom regenerativa metoder och delade resurser. Under Creaternity Impact Days i Boden delade Magnus Eriksson med sig av sina erfarenheter och visioner för en mer hållbar livsmedelsproduktion.
– Jag funderade länge på om jag verkligen skulle tacka ja. Det kändes ju som att här kommer folk från industri och teknik, från universiteten, professorer och forskare – vad gör jag här egentligen? säger Magnus Eriksson om sin känsla inför att tala på Creaternity Impact Days i Boden.
Men han insåg snart att verksamheten han driver tillsammans med Åsa Lindmo har något unikt att erbjuda. På Strömnäsgården i övre Svartlå, ungefär tre mil utanför centrala Boden, samsas flera producenter om mark och resurser. Resultatet är ett lokalt ekosystem där verksamheterna kompletterar och stärker varandra. Fjällkor föds upp på enbart grovfoder och går ute året runt. Under sommaren föds även Norrbottens första – och hittills enda – grönbeteskycklingar upp. Grönsaksodling och djurhållning samsas på sex hektar åkermark, och Magnus Eriksson för just nu en dialog med en biodlare som han hoppas ska kunna etablera sig på gården till sommaren.
– Jag vill att min gård ska bli ett exempel att inspireras av. Strömnäsgården behöver inte växa, men om fler tar efter vårt arbetssätt i större skala vore det fantastiskt.
Magnus Eriksson, delägare av Strömnäsgården.
Livsmedelsstrategi i praktiken
Creaternity Impact Days bestod av två teman. Första dagen fokuserade på livsmedel och cirkularitet och samarrangerades av Bodens kommun, Boden Business Park, Arctic Food Arena och Luleå tekniska universitet (LTU). Den andra dagen tog upp energi och samhällsbyggnad och arrangerades av Bodens kommun, Boden Business Park och LTU.
Evenemanget samlade lokala och nationella experter inom båda områdena. Under livsmedelsdagen sammanstrålade över 100 personer från branschen på Boden Business Park. Deltagarna diskuterade framtidens livsmedelsförsörjning och hur restprodukter från en aktör kan bli en värdefull resurs för en annan.
Sara Watz, strategisk samordnare för framtidens livsmedelsnäring vid Boden Business Park, inledde dagen med att berätta om Bodens strategiska arbete med livsmedelsfrågor. Hon lyfte bland annat kommunens deltagande i projektet PLATE, som representerades på plats av Anna-Karin Quetel från Stockholm Resilience Centre.
– Det här eventet var skräddarsytt för att samla den så viktiga livsmedelsbranschen. Det visar tydligt att behovet av att mötas, utbyta idéer och hitta samarbetsmöjligheter är stort. Vi ser det som ett startskott för fler liknande event i Norrbotten, säger Sara Watz.

Hon fortsätter sedan:
– För Bodens del handlar det om att våga prioritera, fokusera och få alla att dra åt samma håll. Vi behöver säkra en livskraftig näring, fler friska bodensare och en levande natur som kan leverera mat till alla – både i vardag och i kris. Det strategiska arbetet är vår gemensamma karta för att nå dit.
Utmaningar och framtidstro
För Magnus Eriksson handlar hållbarhet inte bara om att producera mat. Det handlar också om att skapa nya strukturer, där fler kan delta i jordbruket utan att behöva köpa stora gårdar eller investera i dyra maskiner.
– Genom att tänka annorlunda och se vad gården redan erbjuder – utan att tära på resurserna – öppnar sig oändliga möjligheter. Det handlar om att bygga motståndskraft och att låta olika verksamheter samverka och komplettera varandra.
Att driva ett småskaligt, regenerativt jordbruk är dock inte utan utmaningar. Självförsörjning är ett ideal, men inte alltid en praktisk verklighet.
– Jag försöker vara så självförsörjande som möjligt, men jag har inte möjlighet att odla allt foder själv. Jag köper spannmål så lokalt jag kan, men det är fortfarande något vi inte kan få tag på i närområdet. Det är en ständig balansgång mellan ekonomi och hållbarhet.
Han tror att framtidens jordbruk behöver stå på fler ben.
– Jag tror inte att framtidens gårdar kan bygga på bara en verksamhet. Det måste finnas plats för fler aktörer på samma plats och ett bättre utnyttjande av gemensamma resurser. Det skapar resiliens – både mot klimatförändringar och mot tillfällig missväxt.
Efter en dag fylld av samtal, insikter och nya idéer summerade Magnus sin upplevelse:
– Jag hade egentligen tänkt åka hem vid lunch, men jag blev kvar hela dagen. Det säger något om hur viktigt det här är – att prata, inspireras och hitta nya vägar framåt.
Creaternity vid Luleå tekniska universitet är ett tvärvetenskapligt initiativ som använder digitalisering för att främja cirkulär materialanvändning och effektiv energitillämpning. Genom nära samverkan mellan forskare, företag och samhälle skapas synergier som driver hållbar utveckling.
Creaternity Impact Days arrangeras i samarbete med Region Norrbotten, kommuner och företag för att stimulera innovation och samverkan inom cirkulär ekonomi och hållbara material.
Toppbilden, Foto: Mats Engfors/Fotographic
Övriga bilder Patrik Öhman, Bodens kommun