Besöksnäring, kultur och mat står i fokus i de fem nya YH-utbildningar som Almost There har beviljats. Kurserna startar i Boden i höst och möter samhällsutvecklingens lokala och regionala behov.
De nya kurserna har godkänts av Myndigheten för yrkeshögskolan och kommer att starta i Boden i slutet av 2025. Syftet är att stärka kompetensförsörjningen inom sektorer som både har historisk förankring och stor framtidspotential, inte minst kopplat till självförsörjning, platsbunden kultur och ett växande intresse för att leva, verka och resa i norr.
– Utbildning är en viktig motor i varje regions framtid. Att vi kan erbjuda korta, specialiserade yrkesutbildningar där behoven finns syftar till att bygga både kompetens och självförtroende lokalt. Vi ser det som en viktig del i den gröna omställningen och den långsiktiga samhällsutvecklingen i norr, säger Tom Løyche, VD Almost There.
De fem kurserna är framtagna i nära dialog och samarbete med lokala och regionala aktörer och riktar sig både till yrkesverksamma och till dem som vill byta bana eller utveckla sin kompetens inom bland annat kulturproduktion, hållbar mat, storytelling, naturturism och platsutveckling.
– Det finns ett växande intresse för att utveckla och ta tillvara det som är unikt för norra Sverige – från matkultur och berättande till naturupplevelser och lokala entreprenörer. Med fler utbildningar inom dessa områden skapar vi möjligheter för människor att stanna kvar, flytta hit eller bygga något nytt, säger Lina Ekström, affärsutvecklingschef på Almost There.
De beviljade utbildningarna är:
- Leda konstnärliga projekt – med agila metoder och moderna projektverktyg
- Konstnärlig praktik i digitala miljöer samt
- Hållbar guidning i en arktisk miljö
Ansökan till utbildningar öppnar under sommaren, med kursstart under senare delen av hösten.
Almost There är en utbildnings- och utvecklingverksamhet med erfarenhet av förändringsledning och utbildning. Almost There driver YH-utbildningar i nära samarbete med kultursektorn i Norr- och Västerbotten. Bland regionala utvecklingsprojekt finns mötesplatserna Peetgården och Säsong samt cateringverksamheten Foodmaker. Kontor finns på Ringön, Göteborg och i Sävast, Boden.
Foto: KOMM, Bodens kommun och Mats Engfors, Fotographic