H2 Green Steel befinner sig idag en bra bit in i den intensiva processen med att skapa Europas första nybyggda och dessutom gröna stålverk på över 50 år. Det gröna stålverket som planeras i Boden ska förses med vätgas från en av världens största vätgasanläggningar, i en fullt integrerad, digitaliserad, automatiserad och hållbar produktionsanläggning.
H2 Green Steels storskaliga satsning i Boden innebär inte bara en accelerator för den lokala och regionala samhällsomställningen och i full skala betydande exportvärden för hela Sverige. Deras initiativ är också en symbolisk tidsbrytare som visar väg för den globala industrin och en ny industriell era.
Stålindustrin står för åtta till tio procent av världens koldioxidutsläpp och 25 procent av den europeiska industrins utsläpp. Totalt släpper den europeiska stålindustrin ut mer koldioxid än vad de nordiska länderna gör tillsammans, mer än alla flyg som lyfter från Europa.
H2 Green Steel vill ställa om en av världens smutsigaste industrier med en teknik som minskar stålindustrins CO2-utsläpp med hela 95 procent. Lösningen är att nyttja förnybar energi istället för kol i processen. Det nya stålverket bygger på en process där den gamla masugnsbaserade tekniken ersätts med direktreduktion. Denna teknik har funnits i mer än femtio år på platser där naturgas kan tillgås till låg kostnad men här ersätts den fossila naturgasen med grön vätgas.
Störst och först
Siffrorna som beskriver satsningens omfattning är svindlande på många vis.
- Anläggningen i Boden blir det första storskaliga gröna stålverket i världen, med investeringssummor i 50-miljardersklass.
- Mängden vätgas som planeras att produceras här har en volym av att kunna fylla Globen – var femte timme.
- Industriområdet som stålverket med tillhörande vätgasanläggning ska stå på motsvarar drygt 1 000 fotbollsplaner av normalstorlek och är större än Kungsholmen i Stockholms innerstad.
- Den planerade totala byggnaden för hela stål- och vätgasprocessen från start till slut är cirka 2 kilometer lång och 1 kilometer bred.
- Fabriken kommer ha en produktionskapacitet på 2,5 miljoner ton högkvalitativt stål till den första fasen, som startar 2025 med upprampning under 2026, och på 5 miljoner ton till år 2030. Fabriken uppskattas då ha cirka 2000 anställda.
– Elektrolysören kommer vara en av världens största vid den tidpunkten, i storleksordningen 700-800 MW, att jämföra med de största i världen idag som är på cirka 20 MW, förklarar Marita Nilsson, Technology Lead Electrolyzer Systems, H2 Green Steel.
Hon arbetar med teknisk analys, kravställning och forskningsstrategi för elektrolyssystem på H2 Green Steel.
Hon beskriver vätgasen som en swiss army knife – den kan användas till väldigt mycket men är inte alltid det bästa verktyget.
– Vi ska använda vätgasen där det är den mest kostnadseffektiva lösningen och där det saknas andra lösningar idag, som i stålindustrin. Vi på H2 Green Steel vill vara det första företaget i en ny industri, och vi ska göra det i Boden. Sen kan vi ta med den kunskapen ut i världen med Boden som modell, säger hon.
Unika förutsättningar i Boden
Stålverkets placering just här beror på att regionen erbjuder unika förutsättningar för grön stålproduktion med tillgång till energi från förnybara energikällor, högkvalitativ järnmalm, en stor hamn i Luleå och ett kluster av världsledande expertis inom metallurgi och stålproduktion. Den detaljplanerade industrimarken som Bodens kommun målmedvetet har avsatt för elintensiva näringar med cirkulärt tänk har även den nödvändiga närheten till infrastruktur, nätkapacitet med mera som H2 Green Steel sökte.
En ny sorts industri
Det nya stålverket kommer inte bara miljömässigt utan även utseende- och funktionsmässigt skilja sig stort från de traditionella stålverken. Varje del i anläggningen, från fabriksbyggnader till gröna passager för djur och människor, är omsorgsfullt ritade för att passa in i omgivningen. När allt byggs från grunden kan även de senaste teknologiska lösningarna finnas med naturligt från början.
– Det här är en fantastisk resa att få möjlighet att vara del av, en ”once in a lifetime opportunity”. Vi kommer att göra en verklig impact. Och det händer nu, inte kanske eventuellt om en massa år, utan NU. Det vi gör är helt unikt, vi visar att det är möjligt och det kommer göra skillnad, säger Marita Nilsson.
Visste du att:
EU har lyft fram utvecklingen av förnybar vätgas som mycket viktig för att nå klimatmålen att sänka klimatutsläppen med minst 55 procent senast 2030.
Medlemsländerna i EU ska vara helt klimatneutrala 2050.
Den gröna vätgasen pekas ut som en viktig del i den globala samhällsomställningen och mänskliga klimatpåverkan, och Boden som en framtida nod i ett nordligt vätgasnät.
Både samhällsnytta och affärsmöjligheter spås öka med den gröna vätgasen.
Vätgasevent
Tidigare i våras hölls ett event inom ramarna för Bodenxt Talks med fokus på vätgasens framtidsmöjligheter. Se ett sammandrag här från den dagen där Marita Nilsson var en av talarna:
Läs mer:
Grön vätgas kan vara framtidens bensin
Boden en knutpunkt för vätgasen i Norden
H2 Green Steel
Foto: Mats Engfors Fotographic, Sandell Sandberg, KOMM Bodens kommun, film KOMM Bodens kommun