Smarta digitala lösningar och personlig kontakt hanterar inflyttningen till de nya jobben i Boden. Hjärtat i arbetet är en lokal modell av välorganiserad inflyttningsservice.
Bodens kommun har satt målet på 5000 fler invånare till år 2030. Acceleratorn är det gröna stålverket Stegra som beräknar ha 1500 anställda redan 2026 och cirka 2000 anställda senast 2030. I takt med Stegras tillväxt och medföljande ökar behoven även inom andra branscher och samhällsservice. Målet för både kommunen och Stegra är att så många som möjligt väljer att bosätta sig och stanna kvar i Boden.
Digital plattform driver inflyttning
För att lyckas med detta har det byggts upp en unik digital lösning. Webben Flytta till Boden slussar in och styr systematiskt vidare besökare till jobbmatchning, bostäder, skolor, förskolor, bostadsområden, föreningsliv med mera.
– Webbplatsen har en betydande räckvidd med 50 000 besökare och sju miljoner exponeringar i digitala kanaler varje månad. Omkring 200-250 personer tar kontakt varje månad för att flytta till Boden och arbeta, säger Beatrice Isaksson, kommunens digitala marknadsförare, som har byggt webben i den kommunala organisationen.
Som ett komplement finns också en internt skapad matchningsrobot. Det är en automatiserad e-posttjänst som gör det enklare för små och medelstora företag utan egna HR-avdelningar att hitta rätt personal. Tjänsten är kostnadsfri och filtrerar matchningar i kommunens databas, utifrån kandidaternas kompetens och arbetsgivarnas behov.
Personlig inflyttningsservice tar vid
Webben kompletteras med inflyttningsservice som ger personlig vägledning för att säkerställa en smidig övergång för de nyanställda. Kommunens insatser fokuserar på stöd inom bostadsfrågor, barnomsorg och skola så att de snabbt kommer in i det kommunala processer, men är också en länk in i samhället i stort.

– Av de vi ser som kommer nu handlar det om välutbildade från hela världen. Ungefär en tredjedel är kvinnor, fler par och familjer än singlar, summerar Linnéa Byberg, inflyttningsvärd, som hittills har hållit drygt 100 välkomstsamtal.
Det inledande välkomstsamtalet innan flytten ringar in behoven, exempelvis vilken typ av boende de söker, fritidsintressen, och om barnen ska gå i vanlig svensk skola eller den internationella certifierade skolan som Boden erbjuder från sex till 19 år.
Många av familjerna har för första gången följt med den i familjen som erbjuds jobb inom sin expertis världen över. En uppmuntrande anda från Stegra, i kombination med bra mottagande, uppges som avgörande skäl.
Lokalt välkomnande
Väl på plats ordnar inflyttningsservice exempelvis tematräffar och en välbesökt internationell afterwork.
– Det är en fin mötesplats där nya människor träffas och nya band skapas, säger Josefina Schmidt, inflyttningsvärd.
Kollegan Peter Wallin guidar på en busstur till Rödbergsfortet, Försvarmuseum Boden och konsthallen Havremagasinet. Han är också länken till slalombacken, äventyrsbadet, utflyktsmål, travet och hockeyn, vårdcentralen, fritidsbanken, återvinningsstationen, butiker och föreningar.
– Allt fler familjer som kommit för den gröna industrin säger att de har kommit för att stanna och att det framförallt är livet utanför jobb och skola som gör att de vill det. Att hela livet funkar för alla i familjen med bra fritid, roliga nya saker att göra och trevliga människor runt sig. För mig är det värdskap i världsklass när vi lyckas med det, både organiserat och spontant privat, säger Peter Wallin.
Filmer: KOMM/Bodens kommun