I Bodens pågående samhällsomställning är hållbarhetsfrågorna centrala och avgörande framgångsfaktorer. Med anslaget #detsmartagröna som en grön tråd befinner Boden sig i en spännande tillväxtresa. För att sätta extra fokus på hållbarhetsfrågorna i Boden arrangeras en hållbarhetsvecka den 22-28 maj.
Bodens kommun, Bodens Energi och Boden Business Park arrangerar tillsammans en hållbarhetsvecka den 22-28 maj. Med ett brett utbud skapas ett ökat engagemang, kunskap och insikter om hållbarhet och framtidens samhälle. Målet är också att bygga och förstärka relationer mellan de gröna industriella satsningarna och de lokala krafterna i Boden och övriga regionen. Platser och anläggningar som jobbar med hållbarhet öppnas och visas för allmänheten och företag, föreningar, privatpersoner och offentliga förvaltningar bjuds in till inspirerande dialoger, föreläsningar och aktiviteter.
Veckan inleddes den 22 maj med en föreläsning av Johan Kuylenstierna, generaldirektör för Formas, med efterföljande panelsamtal tillsammans med Thomas Fägerman, VD Boden Business Park och Ida-Linn Näzelius, VP of Environment and Society H2 Green Steel. Ämnet var Klimatfrågan i ett geopolitiskt perspektiv – Från domedag till drivkraft för positiv samhällsutveckling.
– Vi måste ta tillbaka frågan till vad den egentligen handlar om. Det är inte en klimatkris utan samhällsmodeller det handlar om. Att sätta in klimat och energi i våra utvecklingsfrågor. Vad är det för samhälle vi vill ha, frågar sig Kuylenstierna.
Han pekar på både utmaningar och möjligheter i den tidsanda vi befinner oss. Strukturer, ledarskap, strategiska investeringar, policys, lagar och regler, värdekedjor, lönsamhet, konkurrenskraft, forskning och innovation lyftes som betydande faktorer.
– Jag har varit pessimistisk. Men jag är betydligt mer positiv nu än för fem-sex år sen. Idag finns det fler positiva krafter, städer och regioner som går ut och verkligen driver det här. Jag ser det som möjligheternas agenda, konstaterar han.
I den efterföljande paneldiskussionen tillade Thomas Fägerman bland annat att det är när de som går före börjar ställa krav som det börjar ske förändring. Hans förhoppning är att fler är beredda att gå in och dela risken, dokumentera och ge snabb feedback på det arbete som Boden-Luleåregionen gör i en situation som är unik för Sverige.
Ida-Linn Näzelius nämnde hur H2 Green Steel har arbetat för att inte minst tydliggöra möjligheten att mötas och diskutera och arbeta proaktivt på alla plan i det hon beskriver som ett enormt stort grupparbete.
Digert program
Under den kommande veckan följer ett frodigt program där företag, organisationer, föreningar och offentlig förvaltning har engagerat sig. Som exempel kan nämnas biologisk mångfald i våra trädgårdar och öppet hus i växthuset där även den mänskliga hållbarheten gror. Cykelutmaning, mångbruk av skog, familjeaktiviteter, pop-up-ÅVC, hållbart spelevent, leksaksbytardag, hållbart mode, turismutveckling i hållbarhetens tecken och mycket annat kantar veckan på en mängd olika mötesplatser.
– Hållbarhetsveckan skapar framtidstro med en mängd roliga aktiviteter och evenemang där alla kan känna sig delaktiga i den gröna samhällsomställningen som sker, säger Sara Olsson, Projektledare för Hållbarhetsveckan i Boden.
Foto huvudbild: Mats Engfors, Fotographic