Bodens kommun tilldelades i helgen utmärkelsen Årets landsbygdskommun i Norrbotten. Det skedde i samband med årsmötet för Hela Sverige ska leva som hölls i Harads i Edeforsbygden, Bodens kommun.
Bodens kommun har som liten norrbottnisk inlandskommun tagit sig an stora utmaningar med den pågående samhällsomställningen. De prisas nu för sin förmåga att hitta effektiva lösningar där landsbygden, som är en stor del av kommunen, har en naturlig roll för att få med hela kommunen i utveckling och kapacitet.
Motivering
“Hela Sverige skall leva Norrbotten vill uppmärksamma det arbete som gjorts och planerats för att skapa utveckling på landsbygden i Bodens kommun.
Genom att starta servicepunkterna och ge turismen möjlighet att utvecklas i bygden samt stötta företag och föreningsverksamhet, har dessa åtgärder bidragit till att det sammantaget skett en utveckling av hela kommunen. Stad möter land, land möter stad.
När Bodens kommun fick den stora etableringen av H2GS och den gröna omställningen till fossilfritt, har Bodens kommun utökat samarbetena utanför stadskärnan hos byarna och det är en stor bedrift för en liten kommun.”
Hedrande
– Det är hedrande och ett fortsatt erkännande för det jobb vi lägger ner på att inkludera hela vår landsbygd i det pågående samhällsbygget. Det är något vi gjort över tid då vi sen länge insett styrkan i våra livskraftiga byar där det händer otroligt mycket. Och det är en självklarhet att vi i Boden ska jobba på det sättet. Jag vill hylla alla på Bodens kommun och alla i våra byar som arbetar med att utveckla landsbygden. Utmärkelsen visar att vårt samarbete fungerar mycket bra, säger Claes Nordmark, kommunalråd.
Närvarande kontaktyta
– Med våra servicepunkter får vi en nödvändig och närvarande kontaktyta i det fortlöpande utvecklingsarbetet tillsammans med våra landsbygdsnoder. Ledtider kortas och vi skapar ett gynnsammare och mer dynamiskt samverkansklimat i våra näringslivsprocesser. Det här är en styrka och konkurrensfördel i vår pågående samhällsomställning, säger Mats Berg, näringslivschef.
Servicepunkter
Bodens kommun har servicepunkter i tre bygder i kommunen – Gunnarsbyn, Unbyn/Avan (där arbetet sker över gränsen till Luleå kommun) samt Harads. De ligger geografiskt i varsin del av Bodens kommun, cirka tre till fem mil, eller omkring en halvtimmes bilväg, från kommunhuvudorten Boden.
Servicepunkterna fungerar som en dynamisk serviceinrättning i respektive bygd. Samtliga har ett basutbud av tjänster som ska finnas hos alla, som en förlängd kommunal medborgarservice ut mot landsbygden. Dessutom formas verksamheterna efter lokala behov, styrkor och varje bygds prägel.
Servicepunkternas arbete och del i de kommunala processerna i Bodens kommun presenteras bland annat på den kommande nationella landsbygdsriksdagen.
Landsbygdskommun i praktiken
Några exempel på hur Bodens kommun arbetar med landsbygden:
- På varje servicepunkt finns en lokal näringslivsutvecklare för landsbygden som ingår i ett team med kommunens övriga näringslivsutvecklare.
- Det hålls varje månad gemensamma företagsfrukostar på landsbygden, växelvis i de tre bygderna.
- I de kommunala utvecklingsplanerna vävs landsbygden in i olika projekt som skapar erfarenheter och modeller som kan komma alla bygderna och hela kommunen till nytta.
- Det släpps kommunala tomter på landsbygden som en naturlig del av den växande kommunen.
- Upphandlingsskola hålls regelbundet på landsbygden för att skapa fler lokala leverantörer till kommunen.
- Bodens kommuns upphandlingsenhet skapar där det är möjligt förutsättningar för lokala lösningar på landsbygden.
- Det erbjuds coworkingplatser på servicepunkterna där alla kommunala tjänstepersoner och personalen på Boden Business park kan arbeta ute i bygderna och möta medborgarna på plats.
- Bodens kommun satsar aktivt på de kommunala skolorna på landsbygden, bland annat genom att erbjuda lönelyft och tjänstebil för lärare som pendlar till byarna.
- Bodens byar och deras föreningar beskrivs på webben Flytta till Boden som en naturlig del av de livs- och boendemiljöer som erbjuds i den pågående inflyttnings- och rekryteringsprocessen till de nya jobben i Boden.
Foto: Bodens kommun och Mats Engfors/Fotographic