Bodenxt är utvecklingsplattformen som tillsammans med nationella pionjärer som H2 Green Steel formar Bodens framtid. Under 2024 accelererar samhällsutvecklingen vilket skapar nya utmaningar för den gröna omställningen.
Bodenxt blev samlingsnamnet på den organiserade utvecklingsplattform som har byggts upp parallellt med den kommunala linjeorganisationen. Tvärgående skär Bodenxt över traditionella förvaltnings- och bolagsgränser med fem projektdelar: Leva & bo, kompetensförsörjning, infrastruktur (ovan och under jord) och näringsliv.
Mats Berg, näringslivschef i Boden, liknar det vid ett växthus som ska hjälpa till att driva fram H2 Green Steels megaprojekt inom den förhållandevis korta tidsram som de aviserat.
– Att arbeta på detta vis utgör en större utmaning inom kommunal verksamhet, men det är den korrekta strategin för oss. Vi formulerade denna plan och presenterade den för Regeringskansliet i februari 2021 och har sedan dess fortsatt arbetet utifrån den.
Det var då som H2 Green Steel lämnade beskedet att de skulle bygga världens första storskaliga gröna stålverk i Boden. Sedan dess har kommunen etablerat ett samverkansavtal med bolaget och jobbat tillsammans för att göra etableringen möjlig. Tre år senare finns detaljplan, bygglov, miljötillstånd och tillstånd för vattenuttag på plats.
– Att på så kort tid få igenom så komplicerade och komplexa detaljplaner är helt otroligt. Jag är väldigt stolt över de som har jobbat med det här, säger Mats Berg.
Infrastruktur för Framtiden
Utöver de viktiga milstolparna har kommunen också krokat arm med företag som ska bygga infrastruktur till och från Boden Industrial Park. Det handlar bland annat om järnväg som vi berättar mer om i en annan artikel, men också om sju kilometer ledningar för tekniskt vatten.
– Grunden finns på plats för att H2 Green Steel ska kunna starta upp sin verksamhet. Men det finns fortfarande utmaningar som måste lösas. Särskilt kring kritisk infrastruktur som Malmbanans kapacitet och Luleå Hamns utbyggnad.
Bostadsutmaningen
Lokalt ser han bostadsfrågan som den stora utmaningen under 2024. Han påtalar vikten av att bygga en stad som lockar till sig en bred demografi – en plats där människor inte bara kommer för att arbeta utan väljer att stanna för livskvaliteten.
Det är därför som kommunen har valt att prioritera arbetet med att utveckla befintliga bostadsområden och utreda platser för nya bostadsområden.
– Vi måste få fart på inflyttningen och jobba för att de 1 000-tals människor som kommer hit för att jobba också blir bodensare. Det är det vi kommer att utvärderas efter och vi måste börja se effekter på detta under 2024.
Där ser näringslivschefen en tillfällig flaskhals som behöver hanteras skyndsamt – bostadsbyggandet.
Samarbete och Framtidstro
– Byggherrar, fastighetsägare och banksektorn måste gemensamt visa att de också tror på den gröna omställningen och identifiera lösningar som möjliggör nybyggnation av bostäder. Där behöver också staten börja använda sina verktyg för att stimulera fler att bygga i dessa oroliga tider. Det är lite upp till bevis där kan jag känna.
Målsättningen är att Bodens kommun ska vara 33 000 invånare 2030. Även om Mats Berg ser många utmaningar och hinder på vägen så är han hoppfull att det kommer att bli verklighet.
– Vi har ett bra samarbete med Försvarsmakten och H2 Green Steel som är två verksamheter som kommer växa mycket de närmaste åren.
Intresset för Boden och regionen är just nu stort inom näringslivet. Både lokalt och internationellt. I Boden ser kommunen nu över möjligheten att utveckla fler gröna industriområden för att möta intresset.
Men de positiva vindarna blåser också inom kommungränsen.
– Stoltheten som fanns här innan sent 90-tal, den är tillbaka. Hela Boden bubblar av framtidstro. Det gör mig övertygad om att vi kommer att klara utmaningarna som vi står inför.
Artikeln publicerades i DI:s bilaga om Boden tidigare under 2024. Här finns hela bilagan att läsa digitalt.