En förstudie är inledd för att kartlägga möjligheterna till Sveriges nordligast belägna ackrediterade botaniska trädgård. Platsen som utreds är i området Storklinten. Bodens kommun är huvudman för förstudien, i nära samarbete med The Arctic Garden ideell förening och Göteborgs botaniska trädgård.
Fem hektar i området Storklinten utreds nu för ytterligare en satsning – Arctic Botanic Garden. Platsen som är vald ligger i anslutning till Storklintens rekreationsanläggning i Bodens kommun och gränsar till Sveaskogs Ekopark Storklinten i Svartlå, cirka 30 minuter från kommunhuvudorten Boden. Det aktuella naturområdet där den nya satsningen planeras ligger på Storklinten Rekreation ABs mark, som sedan tidigare utgör en del av deras utvecklingsplaner.
Förstudien som är inledd löper till och med sommaren 2025. Bodens kommun är huvudman och för projektledning står The Arctic Garden ideell förening. Föreningens styrelse består av Kent Ögren, ordförande, Mats Berg, näringslivschef Bodens kommun, Peter Engström, Storklinten, Mats Havström, forskningschef Göteborgs botaniska trädgård, Hans Dyhlén, rådgivare fundraising, samt Lena Vikström, projektledare och Åse Berglund, senior advisor.
– Det här känns väldigt spännande och att vi har Göteborgs botaniska trädgård med oss ger extra tyngd och expertis åt arbetet. Vi har sökt och hittat den här platsen som är helt ändamålsenlig och har alla förutsättningar för planerna, säger Kent Ögren, ordförande i den förening som ansvarar för projektledningen.
Till arbetet är också en projektgrupp knuten med representation från samtliga delar av styrelsen.
Besöksmål och artbevarande
Den planerade satsningen innebär dels ett nytt besöksmål som kan bredda utbudet i regionen, kommunen och den redan turisttäta Edeforsbygden. I närområdet finns idag turistanläggningarna Treehotel, Arctic Bath och Storklinten som alla är internationella reseanledningar till Sverige, samt ett nätverk av mindre besöksnäringsföretag.
– Närheten till friluftsbyn Storklinten med boende och väl utvecklad infrastruktur för i första hand vinteraktiviteter, skapar goda förutsättningar för att attrahera besökare året om. För oss i Storklinten innebär den här satsningen även att vi är beredda att säkerställa känslan av “mitt i naturen” även i framtiden, genom att avsätta cirka 40 hektar skogsmark och vatten för trädgården och dess närområde, säger Peter Engström, Storklinten.
Han påtalar också att en botanisk trädgård passar väl in i norra Sveriges och i synnerhet Bodens gröna omställning, för att främja balansen mellan industri, natur och miljö.
En minst lika viktig aspekt är att Arctic Botanic Garden ska bidra till forskning och utbildning kopplad till norra Sveriges framtida artbevarande, fröbank och biologiska mångfald.
I Sverige finns idag endast fem ackrediterade botaniska trädgårdar som arbetar med att bevara och beforska vilda växter. Den nordligaste ligger i Uppsala. Det innebär att Arctic Botanic Garden, som namnet också antyder, ska omfatta hela norra Sverige, inklusive olika typer av alpina och arktiska växter, samtidigt som besökare kan uppleva det naturliga skogslandet i närområdet.
I de skisser som har anpassats till Storklinten finns idé- och visningsträdgårdar, arktisk och norrbottnisk natur och kultur, lavträdgård, köksträdgård, vattenträdgård och besökscentrum med restaurang. En del av området kommer också kopplas till Carl von Linnés arbete och tidiga forskning i Norrbotten.
Lokal förankring med jobbtillfällen
– I en framtid betyder Arctic Botanic Garden givetvis nya arbetstillfällen och samarbetsmöjligheter i området. Under förstudien planerar vi lokala träffar för att informera och ha dialog. I övrigt handlar det just nu om att anpassa planen till den nya platsen, ta fram underlag för detaljplan och förankringsprocess för finansiering, säger Lena Vikström, projektledare.
Region Norrbotten har tillskjutit 790 000 kronor till förstudien som även har fått 300 000 kronor från Längmanska företagarfonden samt stöd från Barbro Osher Pro Suecia Foundation.
Visionsskisser: The Arctic Garden Ideell förening, Foto: Storklinten